L'Escala Costa Brava....
...iedere morgen wanneer ik wakker word, is mijn grootste vreugde: dat ik Salvador Dalí ben...
Casa-Museu Castell Gala Dalí - Púbol
Dalí heeft het kasteel weliswaar gekocht en hij heeft er ook diverse schilderingen in aangebracht, maar het was bestemd voor Gala. Om dat te benadrukken liet hij op diverse plaatsen de letter G aanbrengen, zoals in de timpaan boven de prachtige deur tussen de pianokamer en de bibliotheek. Gala woonde alleen op het kasteel en gedroeg zich ook als een echte kasteeldame; Dalí kwam uitsluitend op uitnodiging.
Het trapje op de binnenplaats leidt naar de Saló dels Escuts, de voormalige wapenkamer, nu veranderd in Gala's troonzaal. Na de dood van Gala zou Dalí, gezeten op de armstoel, zijn gasten hier hebben ontvangen.
Op het gewelf van de Saló dels Escuts heeft Dalí een opmerkelijk tafereel aangebracht. Een in perspectief geschilderde opening in het kasteel biedt een blik op een kosmische scène. De schildering heeft veel weg van de "Apoteosis de Dalí i Gala" op het plafond van het "Palau del Vent" in Figueres.
Intrigerend is de ge- schilderde openstaande deur naast de troon, een "trompe l'oeil" waarmee het kasteel en de tuin hier en daar gedecoreerd werd.
De badkamer van Gala, alsof deze gisteren nog gebruikt werd.
Oorspronkelijk was deze ruimte de keuken van het kasteel.
Gala werd veelvuldig door Dalí geportretteerd. In een vitrine zijn een portret en het bijbehorende werkelijke jasje bij elkaar gebracht. Deze vitrine is onderdeel van een collectie haute-couture, de "Gales de Gala", op de zolder van het kasteel, die bestaat uit creaties naar eigen ontwerp maar ook van de duurste modehuizen.
Een andere vitrine van de "Galas de Gala" toont een van de kledingstukken (met een Catalaanse baretina erboven) van de excentrieke schilder en een kroon. Op elk punt van de kroon staat de letter G!
Bij een raampje in een hoek van de eetzaal bevindt zich de werkplek met schildersezel van Dalí. Evenals in Portlligat werkte Dalí veelal zittend.
Hoe sober het interieur is blijkt met name uit de eenvoudige inrichting van de keuken. Let wel even op de initialen op het servies en het bestek!
In de lommerrijke tuin naast het kasteeltje plaatste Dalí olifanten op giraffenpoten en legde hij een zwembad met fontein aan. De tuin met hagen en oude platanen heeft zijn oorspronkelijke romantische sfeer echter behouden.
Koppen van Wagner in verschillende kleuren kera-miek rondom een spuitende bizarre vissenkop, een fontein die doet denken aan de Trevifontein in Rome, aan de rand van het zwembad.