L'Escala Costa Brava....
...steile kliffen en koralen, een geologisch labyrint, vulkanen en dichte bossen, lagunes en watervogels...
Natuurparken
De provincie Girona is rijk aan natuur. Naast beschermde natuurgebieden als PN)* de l'Albera, PN de Cap de Creus, PN dels Aiguamolls de L'Empordà, PN del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa en PN de Montseny zijn er nog veel mooie natuurgebieden zoals het bosrijke gebied Les Gavarres en de kusten van Cap de Begur tot Cap de Sant Sebastià en van Sant Feliu de Guíxols tot Tossa de Mar.
L'Escala ligt in de directe nabijheid van maar liefst vier natuurgebieden, die zeer divers van aard zijn. Meteen ten noorden van L'Escala liggen de lagunes van Aiguamolls, een waterrijk gebied met verschillende kenmerkende landschappen die deels ontstaan zijn door menselijk ingrijpen in vroeger tijden. Direct ten zuiden van L'Escala ligt een ruig bosgebied op de heuvels van het Montgrí massief, dat met een steile 100 m hoge kust abrupt in zee eindigt. Aan deze kust ontleend de Costa Brava - woeste kust - zijn naam. Cap de Creus en het iets verder landinwaarts gelegen La Garrotxa hebben beide een bijzondere geologische achtergrond.
)* PN: Parc Natural, Een natuurgebied met een door de overheid verklaarde beschermde status.
PN Aiguamolls de l'Empordà
PN Aiguamolls de L'Empordà, een waterrijk gebied met vele soorten watervogels. Het is een divers landschap met meren, rivieren, zoet- en zoutwater lagunes, moerassen, duinen, "closes" - een soort kleine polders - met dijkjes, kanaaltjes en stuwen.
PN del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter
PN del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, een bosrijk gebied op het Montgrí-massief, begrensd door de Riu Ter en een prachtige kust die eindigt bij de Illes Medes, een eilandenarchipel die bij duikers zeer geliefd is vanwege al het moois onder water.
PN Cap de Creus
PN Cap de Creus, een gebied gevormd door uitlopers van de Pyreneeën in de zee. De grillige vormen in het landschap zijn ontstaan door de inwerking van de zee op de schisten - onder zeer hoge druk gevormde harde gesteenten tijdens de vorming van de Pyreneeën.
PN Zona Volcànica de la Garrotxa
PN Zona Volcànica de la Garrotxa, een bosrijk gebied dat bezaaid is met tientallen uitgedoofde vulkanen en dat vorm heeft gekregen door een combinatie van vulkanisme en erosie.