L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
L'Escala
La Platja. L'Escala is van oorsprong een vissersdorpje en dat is het eigenlijk nog steeds hoewel het grootste deel van de ruim 10.000 inwoners direct of indirect betrokken zijn bij het toerisme. Maar nog dagelijks varen de vissers 's avonds uit om op traditionele wijze, met lantaarns en lange netten, te gaan vissen. Nog tot in de zeventiger jaren vertrokken zij vanaf La Platja de les Barques, het strand pal voor de oude dorpskern. Een monument, op de plaats waar toen de lier stond om de bootjes op het strand te trekken, herinnert nog aan die tijd.
Ruïnes d'Empúries
Empúries. De voorgeschiedenis van L'Escala begint ruim 2500 jaar geleden, als Grieken zich in vestigen op het huidige Sant Martí. De opgravingen van Empúries zijn te vinden tussen L'Escala en San Martí waar zich de ruïnes bevinden van een Griekse en Romeinse stad.
Historie
Historie. De geschiedenis van L'Escala zoals we het nu kennen begint zo'n 300 jaar geleden toen vissers zich aan de baai bij het huidige strand "La Platja" vestigden. Het strand is inmiddels bezit van de badgasten.
De haven
De haven. Nu vertrekken de vissers uit de haven La Clota waar ook de visafslag is. Ze vissen op ansjovis, makreel en sardines. "Anxoves de L'Escala", bekend in heel Catalonië, staat natuurlijk ook op het menu van de lokale restaurants.
Het dorp
De oude dorpskern. In het oude centrum hebben de haven, de vissers, de werf en de verwerkingsbedrijven plaats gemaakt voor de toerist. De voormalige bedrijfspanden hebben nu andere bestemmingen: winkels, restaurants, bars en terrassen.
Riells
Riells. Strand, boulevard, winkels, terrasjes, restaurants en vermaak; in de zomer een tweede centrum van L'Escala, ontstaan in een gebied waar vroeger het regenwater via een aantal stroompjes (riells) naar zee werd afgevoerd.
Sant Martí d'Empúries
Sant Martí d'Empúries. De middeleeuwen maar ook gezelligheid kunnen worden geproefd in het nabijgelegen Sant Martí d'Empuries. In de zomermaanden is het kleine Plaça Major één groot terras.
Feesten
Feesten. De diverse economische activiteiten die het onstaan van L'Escala hebben bepaald zijn aanleiding geweest voor een aantal jaarlijkse feestdagen: Festa del Carme, Festa de Sal en Festa de la Anxoves.
Evenementen
Evenementen. Gedurende het jaar vinden er naast de traditionele feesten nog andere evenementen plaats zoals de Triumvirat, Trobada de Gegants, etc., maar ook zeilwedstrijden en diverse activiteiten en evenementen op cultureel gebied zoals Portalblau.
Sardana
Sardana. Het is 's zomers een vast recept op de woensdagavond, sardana op La Platja. De sardana vormt een belangrijk onderdeel van de Catalaanse cultuur en dat kan zeker ook in L'Escala ondervonden worden.
Museu de l'anxova i de la sal
Museu de l'Anxova i de la Sal. Een verhaal over vissers, zoutwinning, verscheping, opslag en zouten van ansjovis. Een combinatie van prachtig fotomateriaal en een aantal gebruiksvoorwerpen.
De kust voor L'Escala
Kust. L'Escala is een langwerpige gemeente die zich uitstrekt langs een gevarieerde kust met stranden, rotsen en boulevards. Een overzicht van de ruim 10 km lange kustlijn van zuid naar noord.
PN del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter
PN del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aan de zuidkant van L'Escala grenst een heuvelachtig gebied dat abrupt in zee eindigt. Een gevarieerd matorral landschap met mooie vergezichten. De wandelroute GR-92 loopt door dit beschermd natuurgebied.
Boerderijen
Boerderijen. L'Escala ligt temidden van het gevarieerde agrarische landschap van de Empordà met talrijke vergeten boerendorpjes. Ook in de directe nabijheid zijn oude boerderijen uit de 16-de tot 18-de eeuw te vinden.
L'Escala vanuit de lucht
L'Escala de l'aire. L'Escala gezien vanuit de lucht. Dit videofragment van ca. 30 sec. toont in "vogelvlucht" de kust vanaf Sant Martí d'Empúries tot Port de la Clota.
De keuken
De keuken. De keuken in L'Escala is vooral regionaal georiënteerd met diverse traditionele schotels met natuurlijk vis en schaaldieren zoals suquet de peix, sarsuela en paella de marisc.
Praktische informatie
Praktische informatie. Een beknopt overzicht over accommodatie, winkels, restaurants, markt, vervoer, vermaak, stranden, etc., samengesteld naar aanleiding van regelmatig terugkerende vragen over deze onderwerpen.