L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
Praktische informatie
Reacties, zowel via het contactformulier als het gastenboek, hebben regelmatig betrekking op de beschikbaarheid van diensten (zoals accommodatie, winkels, restaurants, markt, vervoer, vermaak, stranden, weer, etc.), zowel tijdens een bezoek in het hoogseizoen als daarbuiten. Alhoewel deze aspecten in principe buiten het bestek van de site vallen, zijn hieronder de betreffende onderwerpen niettemin (beknopt) op een rijtje gezet.
Toeristenbureau (Oficina de Turisme)
Hoofdkantoor: Plaça de les Escoles (het gehele jaar geopend).
Informatiepunten: Naast het hoofdkantoor zijn er een drietal lokaties waar ook toeristische informatie wordt verstrekt (alleen in de zomermaanden).
- Aan de noordelijke invalsweg van L'Escala.
- Museu de l'Anxova i de la Sal.
- Museu Ruïnes d'Empúries en Plaça de l'Univers.
Visit L'Escala: Toeristische website van de gemeente L'Escala, beschikbaar in Engels, Frans, Spaans en Catalaans en begin 2016 geheel vernieuwd. Diverse brochures (pdf-formaat) die verkrijgbaar zijn op de toeristenbureaus zijn er ook te downloaden.
Online booking: De vernieuwde website Visit L'Escala biedt nu ook de mogelijkheid om diverse activiteiten, zoals excursies, rondleidingen, workshops, etc. online te boeken. Ook verblijfsaccomodaties en restaurants kunnen (voorzover deze inmiddels zijn aangesloten bij deze service) via Online booking worden geboekt.
Maram: Informatiecentrum over de visserij in L'Escala.
Agenda: De belangrijkste festiviteiten en activiteiten op een rij.
Activiteitenkalender: Gedetailleerde agenda met alle activiteiten op Visit l'Escala. Deze agenda wordt in loop van het jaar in/aangevuld en verschijnt ook in gedrukte vorm (op de toeristenbureaus).
Trein
Renfe: Deze spoorwegonderneming beheert de spoorlijn Portbou - Barcelona-Sants. De meest dichtstbij gelegen stations aan deze lijn zijn:
Figueres en Flaça: beide op een afstand van 25 km (30 min) - frequentie: vrijwel elk uur (Media Distancia en Regional). Het station in Figueres wordt op termijn gesloten. De halte wordt verplaatst naar het station in Villafant.
Camallera: op een afstand van 16 km (20 min) - frequentie: vrijwel om het andere uur (Regional). Het station in Camallera is niet bemand (kaartje in de trein kopen).
Retourtjes voor deze treinen (10% korting op de enkele reisprijs) zijn 14 dagen geldig.
Figueres-Vilafant: Sinds januari 2013 rijdt de supersnelle AVE vanuit Figueres-Vilafant in 53 minuten naar Barcelona met slechts één tussenstop in Girona. Retourprijs: € 32.30 (tarief AVANT, tarifa ida y vuelta).
Renfe dienstregeling Renfe (voor Flaça en Camallera: kies "Ver todas las estaciones"). Of download de mobiele app RenfeHorarios in de Apple App Store of Google Play Store.
Bus
Sarfa: De busonderneming die de busdiensten in de regio rijdt. Er gaan dagelijks 6 bussen naar Figueres, 5 naar Girona (via Flaça), 4 naar Barcelona)1 (Estació del Norte, Arc de Triomf, € 19.80, reisduur: anderhalf uur) en 2 naar Barcelona, Aeroport del Prat)2. Bushalte: Plaça de L'Escoles. Kaartjes: Oficina de Turisme, Plaça de L'Escoles of via internet.
Sarfa dienstregeling Sarfa.

)1 vier bussen in het hoogseizoen, daarbuiten drie bussen.
)2 alleen in juli en augustus.
Taxi
Taxi L'Escala - Vicenç Lavado - Torre 50 - 630672184 - 972771521 -
Vliegen
Girona-Costa Brava: Het dichtstbijzijnde vliegveld. De afstand per auto is 45 km (45 min) en kost met de taxi ongeveer € 80,-. Er is een regelmatige busdienst tussen vliegveld Girona en treinstation Girona.
Andere vliegvelden in de buurt: Perpignan (80 km), Barcelona (160 km) en Beziers (180 km). Boekingskosten bij de (online)reisbureaus kunnen voorkomen worden door rechtstreeks bij de airline te boeken. Enkele nuttige links:
Kijk op Flightbase.nl voor een snel inzicht in de mogelijke vluchten.
Luchthavens en luchtvaartmaatschappijen.
Tips van de Consumentenbond om goedkoop te vliegen.
* Boek direct bij een vliegmaatschappij, zo betaalt u geen afhandelingskosten aan een agent.
* Boek niet te vroeg, tenzij u tickets in het hoogseizoen nodig hebt.
* Op dinsdagmiddag zijn de tickets relatief het goedkoopst.
* Check meerdere sites, zowel Nederlandse als wereldwijde zoals kayak.com of skyscanner.net en altijd ook die van de vliegmaatschappij zelf.
* Vergeet lastminutes binnen Europa, die zijn er vrijwel niet meer.
* Let op: de prijs van het ticket kan omhoog gaan als u meerdere keren dezelfde site bezoekt met dezelfde zoekopdracht (verwijder de cookies).
* Let op de hoogte van de administratiekosten, deze kunnen erg verschillen.
* Zoek door de week, in het weekend worden de prijzen opgevoerd.
* Een overstap kan de vlucht veel goedkoper maken.
* Gebruik nieuwsbrieven, sociale media en apps. Gebruikers van nieuwsbrieven krijgen bijvoorbeeld aanbiedingen als eerste te zien.
(Bron: Consumentenbond)
Lokaal vervoer
Carrilet de l'Escala: Van 15 juni tot 30 september van 8:00 - 24:00 uur. Route: van Montgó via Av. Montgó, Passeig Marítim, La Platja, Plaça de les Escoles en tot slot via de Camí Forestal naar Sant Martí d'Empúries en vice versa, met diverse tussenstops.
Huurauto
Autoverhuurbedrijven met balie en eigen vloot (rechtstreeks, zonder tussenkomst van een broker, te boeken via internet) op het vliegveld Girona Costa Brava: Goldcar, FireFly, Solmar, Europcar en Avis.
Rent Services: (uit Palafrugell) Kantoor Promocosta, Avinguda Montgó 13, tel. 972 770 407.
Autorent: (ook scooters) Passeig Mar 214, tel. 972 256 596.
Avis: dichtstbijzijnde kantoor: C/ Rubaudonadeu N2 Figueres 17600, tel. 972 513 182.
Zie de betreffende websites.
Parkeren
Wie de oude dorpskern van L’Escala wil bezoeken of daar een appartement heeft gehuurd moet er rekening mee houden dat de parkeergelegenheid daar ter plaatse beperkt is. Veel straatjes zijn er zo smal dat er niet geparkeerd kan worden. Zeker in de tweede helft van juli en in augustus is het zoeken naar een plaatsje!
Parkeren het centrum: In de afgelopen twee jaar is La Platja en Port d’en Perris autovrij gemaakt. Dat is ten koste gegaan van de ca. 60 parkeerplaatsen in het “hartje” van L’Escala: La Riba en La Punta. Daarvoor in de plaats is een nieuwe parkeerplaats gekomen op 300 m afstand van La Platja (Ca les Monges, met ca. 70 plaatsen) aan de Aviguda Ave Maria, waarlangs ook nog eens ca. 70 auto’s kunnen staan. Verder is er in de oude dorpskern nog parkeergelegenheid op Plaça Nova (ca. 100 plaatsen), langs de Passeig Lluís Albert (ca. 70 plaatsen), achter de kerk (ca. 25 plaatsen) en in enkele doorgaande straatjes kan de auto langs de straat geparkeerd worden.
Zona blava (blauwe zone): Voor de meeste van bovengenoemde parkeerplaatsen geldt in het zomerseizoen betaald parkeren (parkeerautomaten). Een deel van de deze parkeerplaatsen zijn gemerkt met de tekst “bonificada”. Residenten kunnen een kaart aanvragen, die hen een korting op deze plaatsen geeft.
Parkeren rond het centrum: Direct rond de oude dorpskern is er meer parkeergelegenheid. Onder Plaça Catalunya bevindt zich een parkeergarage met 200 plaatsen (die deels verhuurd zijn) en ernaast zijn nog eens 40 plaatsen. Aan de Av. Girona (ongeveer halverwege) is een parkeerplaats met 300 plaatsen en aan de Av. Fransesc (nabij Museo de l’Anxova) nog eens 200 plaatsen (beide parkeerplaatsen liggen op ongeveer 800 m vanaf La Platja). Langs Passeig Marítim bevinden zich een 100-tal parkeerplaatsen.
Parkeerplaats reserveren: Voor wie een appartement zonder eigen parkeergelegenheid in de oude dorpskern heeft gehuurd en zeker wil zijn van een plaatsje, is het wellicht verstandig om vooraf via internet een parkeerplaats te boeken in de parkeergarage onder Plaça Catalunya.
Zie de betreffende websites.
Musea
MAC-Empúries: (Museu d'Arquelogia de Catalunya - Ruïnes d'Empúries) C/ Puig i Cadafalch.
Ruïnes d'Empúries Opgravingen van een stad gebouwd door Grieken en Romeinen.
Museu d'Arquelogia de Catalunya - Ruïnes d'Empúries.
Museu de l'Anxova i de la Sal: Ronda del Pedró.
Museu de l'Anxova i de la Sal Een museum over de achtergrond van het oorspronkelijke L'Escala, de visserij.
Website Museu de l'Anxova i de la Sal.
MARAM - Centre d'Interpretació del Peix: Port Perquers.
L'Escala, Puerto, maram Een museum over de achtergronden van de visserij van het L'Escala van vandaag. Tevens rondleidingen (Spaans, Catalaans, Engels en Frans) in de haven en de afslag.
Website Maram. Voor meer informatie en reserveren: tel. 972 771666 of .
Casa-Museu Clos del Pastor: (Arxiu Víctor Català) Passeig Lluis Albert, 11.
Een museum over de Escalencse schrijfster Catarina Albert.
Museo de la Moto: (Colección Vicenç Folgado) Clossa d'en Llop 11.
Een museum met een collectie oude motoren en auto's. Geen website.
Rondvaart
Creuers Marenostrum: Informatiepunten aan de Carrer Maranges, Avinguda Montgó, Platja Riells, La Platja, haven.
Creuers Marenostrum Boottocht langs de steile kliffen van de Costa Brava naar de Illes Medes.
Rondvaarten langs de Costa Brava.
Strand
L'Escala is in de eerste plaats een zomerverblijf en badplaats, populair onder de Spanjaarden (vooral Catalanen). Tussen Sant Martí d'Empuries en Cala Montgó bevinden zich een elftal stranden, variërend van kleine beschutte strandjes tot het brede strand van Riells. Deze stranden worden door de gemeente onderhouden. Op de stranden zijn honden niet toegestaan.
Meer details (o.a. locaties en serviceniveau) over de stranden van L'Escala leest u op de gemeentelijke site.
Recreatie
Jocs L'Escala (Lunapark): Plaça de L'Univers/Camí Ample, 's zomers elke dag vanaf 18:00 uur vermaak voor de jeugd met trampolines, tafelspelen, springkussens, etc.
Actief
Duiken:
Diving Center Dive Paradís, International Diving Center, Mateua Dive, Orca Diving Center, Diving Grassi sub, verspreid over diverse locaties in L'Escala.
Watersport:
Funtastic, aan het strand Riells (aan de oostzijde). Van het huren van jetski's, zeilboten, windsurfen, catamarans, duiken, tot een ritje op een "crazy banana", etc., ook begeleiding en cursussen.
Club mistral, bij camping La Ballena Alegre. Kitesurfen (toegestaan op een beperkt deel van de baai van Roses). Huren materiaal en lessen (in meer talen).
Fietsen(verhuur):
Nou Empordà Bikes, Avda Girona 54
Scale Bikes, Avda Riells 30
Biciclota, Avda Riells 59
Fietskaarten/routes bij het toeristenbureau.
Karting:
Karting L'Escala, aan de zuidelijke uitvalsweg, richting Torroella de Montgrí.
Hypica:
Can Mixeu, even buiten L'Escala aan de weg naar Sant Martí d'Empúries. Te paard door de landelijke omgeving van L'Escala.
Sport:
Pavelló Poliesportiu, C/ Rusiñol. Tennis, fitness, sauna, overdekt zwemmen.
Links naar websites voor deze activiteiten en meer in de omgeving.
Actief in L'Escala. Overzicht op Visit L'Escala van aanbieders van activiteiten.
Discotheek/dancing/bar/pub
Vermaak tot in de kleine uurtjes (tot 3-5 uur) o.a. bij:
17 Cent Trenta - Passeig Marítim (hoek C/ Ave Maria).
Acuarium - Psg Llouis Albert.
Bar 1869 - C/ del Port.
Crokis - La Punta.
El Pati del Molí - Camí de les Corts.
La Lluna - Camí Ample (nabij het lunapark).
L'Univers - Avda Riells/Pl L'Univers.
Marokko - Cala Montgó.
Mas Reding - Carrer dels Recs, in de oude boerderijen van Els Recs.
Tete's - Carrer Torroella de Montgrí (bij de Carrefour).
Xupitobar Okeanos - Passeig Riells.
Winkels/restaurants/bars
L'Escala telt ruim 10.000 inwoners en leeft in belangrijke mate direct of indirect van het toerisme. De lokale middenstand telt meer dan 300 winkels en ruim 80 bars/restaurants. Winkels zijn er op alle gebieden en met een breed scala aan producten, waaronder uiteraard ansjovis en verse vis. De keuken is vooral ingesteld op de Catalanen: van de "cuina casolana" (lokale keuken in eenvoudige huisstijl) tot de "cuina empordanesa modernitzada" (vernieuwde Empordanese keuken) en de "cuina marinera" (vis en schaaldieren, vers uit de zee natuurlijk). Een niet gering deel van de winkels, bars en restaurants is ingesteld op het toerisme in de zomermaanden, maar ook in de winter is er veel open, met name in de oude dorpskern (voor wat betreft de restaurants zijn dat dan vooral de betere gelegenheden). Meer hierover onder "Vakantieseizoen".
De Keuken Meer over de keuken in L'Escala.
Links naar enkele restaurants.
Openingstijden
Rond 9 uur gaan de winkels open, bakkers vaak al veel vroeger. Tussen de middag sluiten de meeste winkels tussen 13:00 en 17:00 uur, maar het kan ook korter zijn. De uiterste sluitingstijd is 23:00 uur maar de meeste winkels gaan eerder dicht (21:00 - 22:00 uur). De grote supermarkten Carrefour, Aldi, (entree zuid), Lidl, Mercadona (entree noord), Bonpreu (Clos d'en Llop), Spar (Riells) zijn het hele jaar open, met ruime openingstijden en geen middagsluiting. Veel restaurants hebben een sluitingsdag per week (per restaurant kan dat verschillen). Bars en terrasjes zijn altijd wel open, maar restaurants hebben beperkte openingstijden (13:00 - 16:00 en 20:00 tot sluiting). Spanjaarden gaan overigens in de regel pas ruim na negenen eten.
Weekmarkt
Het hele jaar door, elke zondagmorgen, een grote markt op Plaça de L´Univers, met kleding, schoenen, lederwaren, horloges en juwelen, charcuteria, groenten en fruit, huishoudelijke artikelen en gereedschap, muziek en meer.
Tankstations
Empúries Oils - zuidelijke entree L'Escala.
Gasolinera Campsa - noordelijke entree L'Escala.
En verder bij Bonpreu (Clos d'en Llop) en Carrefour (entree zuid)
Medische hulp
Eerstelijns medische hulp (EHBO, huisarts) is ondergebracht in een medisch centrum, Centre d'Atenció Primària (CAP), achter hotel Nieves Mar.
Dichtstbijzijnde streekziekenhuis in Figueres en universiteitsziekenhuis in Girona.
Hotel/Camping
L'Escala moet het voor wat betreft toerisme vooral hebben van de tweede woningen binnen haar grenzen. Vergeleken met veel andere plaatsen aan de Costa Brava, heeft L'Escala een bescheiden hotelaccommodatie: zo'n 20 kleine tot middelgrote hotels met in totaal zo'n 450 kamers (hotel, hostal, pension, turisme rural), de meeste gelegen in of rond het oude centrum. Kampeerders kunnen terecht op een zestal relatief kleine tot middelgrote campings in het dorp, de aangrenzende wijken Riells en Montgó (bij elkaar ca. 2100 plaatsen).
Links naar de diverse hotels en campings.
Huuraccomodaties
L'Escala beschikt over meer woningen dan inwoners. Naast de huizen van de vaste bewoners zijn er woningen voor verhuur en veel tweede woningen, waarvan een deel beschikbaar is voor verhuur. Verspreid over het hele dorp zijn er dan ook huizen en appartementen in diverse categorieën te huur.
Meer over het huren van een huis in L'Escala en links naar agentschappen en andere verhuurders.
Vakantieseizoen
Wanneer u L'Escala het beste kunt bezoeken hangt af van hoe u het wilt beleven. Gezien het relatief grote aantal tweede woningen in vergelijking tot het aantal kampeerplaatsen en hotelkamers, zijn het met name de bewoners van deze huizen en appartementen die het grootste deel van de toeristische bevolking van L'Escala uitmaken - tijdens het hoogseizoen een veelvoud van de eigen bevolking. Daar komt bij dat L'Escala een badplaats is die populair is bij de Spanjaarden, dus ook de hotels en campings zijn bij hen in trek. De Spanjaarden/Catalanen bepalen daarom de drukte in het toeristisch seizoen, dat zich dan ook volgens een vast ritme voltrekt. Het begint in de loop van mei merkbaar te worden - met name in de weekenden - om in de loop van oktober weer even geleidelijk te eindigen zoals het is begonnen. Augustus is dé vakantiemaand in Catalonië. Veel eigenaren van huizen en appartementen komen begin augustus massaal met hun familie naar L'Escala. De wijken buiten het oude centrum, zoals Riells, Riells de d'Alt, Puig Sec, La Clota en Montgó zijn dan het dichtst bevolkt en het is druk in het dorpscentrum, op de boulevards en aan het strand. Tegen het einde van augustus neemt de drukte in het dorp weer normale proporties aan. Vanaf november tot en met april is L'Escala een "gewoon" dorp. De meeste winkels, bars, restaurants, terrasjes (aan La Platja) in het oude centrum zijn dan open. In de omgeving van Platja Riells, in augustus het drukste deel van L'Escala, is dat veel minder het geval. Op enkele uitzonderingen na is hier vrijwel alles gesloten en de woonwijken zijn 's winters vrij dun bevolkt. In de weekenden, vooral in het voor- en najaar, komen deze buurten weer enigszins tot leven door de mensen die toch even de hectiek van de grote stad willen ontvluchten.
Weer
Juli en augustus zijn het warmst en doorgaans droog, zeker juli. Juni en september zijn heel aangename maanden om wat te ondernemen en dat geldt eigenlijk ook voor mei en oktober alhoewel de kans op regen dan wat groter is. In de loop van het najaar is ook het effect van de steeds korter wordende dagen merkbaar.
Klimaat en weer Meer over het weer en het locale klimaat.
WiFi
Op een aantal plaatsen stelt de gemeente L'Escala gratis wifi ter beschikking (o.a. Plaça l'Univers en La Platja) met een maximum van 80MB/dag en 1 Mbps downloadsnelheid. Om er gebruik van te kunnen maken is registratie noodzakelijk. Dat kan door ter plaatse verbinding met het netwerk te maken (Ajuntament de L'Escala), de browser te openen en een willekeurige pagina op te vragen. Dan volgt het inlogscherm (rechtsboven kunt u eventueel de taal instellen). Klik om te registreren op de rode link "Registrar-se". Daarna volgt het registratiescherm. De procedure spreekt voor zichzelf.
De betreffende informatiepagina van de gemeente L'Escala.
De locaties waar deze service beschikbaar is.
Verder zijn er bij een aantal bars gratis wifipunten.