L'Escala Costa Brava....
...een van de dertig mooiste baaien ter wereld...
Provincie Girona
Catalunya, een van de 15 autonome deelstaten van het vasteland van Spanje, is opgedeeld in de vier provincies Barcelona, Girona, Taragona en Lleida. De provincies zijn weer opgedeeld in kleinere regio's, de zogeheten comarcas.
Zo is Girona opgedeeld in acht comarcas: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Selva, Pla de L'Estany, Garrotxa, Ripollès en Cerdanya.

Costa Brava. De Costa Brava is de kust van de provincie Girona. L'Escala Costa Brava beperkt zich tot het deel van het achterland van de Costa Brava rond de Badia de Roses: Alt Empordà, Baix Empordà, Ripollès, Garrotxa, Pla de L'Estany)* en de stad Girona. Verken de provincie door op de kaart te klikken!
)* Garrotxa en Pla de L'Estany. Banyoles ligt in de comarca El Pla de L'Estany, een klein gewest rond het meer dat pas sinds 1988 door de Generalitat als comarca erkend wordt. Banyoles is vooralsnog de enige plaats in deze comarca die op deze site ter sprake komt. Gemakshalve is El Pla de L'Estany daarom samengevoegd met La Garrotxa.
Badia de Roses. De Baai van Rosas mag zich rekenen tot de mooiste baaien ter wereld, een predicaat - ondersteund door de Unesco - dat het gebied rond l'Escala, Sant Pere Pescador, Castelló d'Empúries en Roses te danken heeft aan zijn grote toeristische, landschappelijke en culturele waarde. De drie natuurparken, de ruïnes van Empúries, de Romaanse architectuur, Salvador Dalí, de folklore, de gastronomie, 45 km strand, de grote diversiteit aan nautische, maar ook andere sportfaciliteiten, etc. hebben bijgedragen aan deze onderscheiding.
Romaanse bouwkunst
Romaanse bouwkunst, een belangrijk aspect van Catalonië. Veel plaatsen hebben mooie voorbeelden van deze middeleeuwse bouwkunst binnen hun grenzen. Klik op nevenstaand plaatje om snel de weg te vinden naar de betreffende pagina's.
Salvador Dalí
Salvador Dalí, onlosmakelijk verbonden met de Empordà, waar hij zich door het landschap en de tramontana liet inspireren. Op drie locaties - de Dalí-driehoek - is zijn werk en leven in beeld gebracht: Figueres, Portlligat en Púbol.
Musea
Musea. Een bezoek aan de ruïnes van Empúries en een of meer musea van Dalí mag uiteraard niet ontbreken, maar rond L'Escala is aanzienlijk meer te bewonderen dan alleen deze musea. Een overzicht.
Natuurparken
Natuurparken. De beschermde natuur neemt een bijzondere plaats in in het gebied dat deze site bestrijkt - maar liefst vier natuurparken van heel verschillende aard in de directe omgeving van L'Escala.
D.O. Empordà
D.O. Empordà. De Empordà heeft een lange wijnbouwtraditie. Eeuwen geleden introduceerden de Grieken er de druif op het Spaanse schiereiland. Lange tijd betrof het de traditionele Garnatxa voor lokaal gebruik, maar nu legt men zich toe op kwaliteitswijn.