L'Escala Costa Brava....
...steile kliffen en koralen, een geologisch labyrint, vulkanen en dichte bossen, lagunes en watervogels...
Illes Medes
De eilandengroep "Illes Medes", hier gezien vanaf Platja de la Fonollera vlakbij de monding van de Ter, ligt in het verlengde van het Montgrí bergmassief. De zeven eilanden van het sinds 1985 beschermde natuurpark zijn volledig bezit van de dieren, vooral van meeuwen. De vuurtoren uit 1866 op het grootste eiland, La Meda Gran, is het enige restant van menselijke activiteit. Ooit waren de eilanden een piratennest, maar er vestigde zich ook een religieuze orde.
Varend van L'Escala naar de Illes Medes komt het eerst het noordelijke eiland, La Meda Gran, in zicht. Het is zo'n 18 ha groot en ligt ca. 1 km uit de kust.
Op koers richting de Carall Bernat, de markante kegelvormige rots van het groepje eilanden aan de zuidkant.
Diving centers hebben rond de eilanden hun eigen boeien waar ze aanleggen om duikers de gelegenheid te bieden naar de bodem te gaan.
De vuurtoren op La Meda Gran, 75m boven de zee.
Een rondje langs de zuidelijke groep eilanden, de Carall Bernat en de Tascó Gros en Petit met L'Estartit op de achtergrond.
De Illes Medes vormen het leefgebied van honderdduizenden meeuwen.
Geelpootmeeuw
(Larus Michahellis)
Deze meeuw lijkt sterk op de zilvermeeuw die de Atlantische kunst als leefgebied heeft. Jonge meeuwen zijn bruingevlekt en het duurt vier jaar eer deze vogel zijn grauwe verenpak volledig heeft omgeruild voor het spierwitte.
Onder de zeespiegel rond de eilanden is het op de bodem en in de grotten en tunnels een waar paradijs voor de liefhebber van het onderwaterleven. Diverse soorten koralen, zeeanemonen, prachtige vissen zoals de zeeduivel, etc. zijn er in overvloed te bewonderen. Het gebied is dan ook erg in trek bij duikers. Werden in vroeger tijden de koralen nog geëxploiteerd, sinds het gebied een beschermde status heeft is het meenemen van materiaal niet meer toegestaan en is het duiken aan beperkingen onderhevig. Een duiker moet over een brevet beschikken en heeft een vergunning nodig. Vanuit L'Estartit, maar ook vanuit L'Escala zijn er volop mogelijkheden voor duikers om deze bijzondere onderwaterwereld te bewonderen. Uiteraard is dit een voorrecht van de duiker, maar ook rondvaartboten met glasbodems bieden diegenen die het liever droog houden de mogelijkheid een glimp van al dit moois op te vangen.

Onderwaterfoto's: © C. Fabrellas / R. Verdaguer - SUBZERO
Uitgebreide informatie over de Illes Medes, waaronder ook de foto's op deze pagina, is te vinden op: http://mediambient.gencat.net