L'Escala Costa Brava....
...steile kliffen en koralen, een geologisch labyrint, vulkanen en dichte bossen, lagunes en watervogels...
PN de Cap de Creus
De Golf van Roses wordt in het noorden begrensd door PN de Cap de Creus. Dit schiereiland tussen Roses en El Port de la Selva vormt de meest oostelijke punt van Spanje en is in zijn geheel een beschermd natuurgebied, bestaande uit twee onderdelen: het landgedeelte, met hoogtes tot 670 m en de kuststrook, met inbegrip van de kustwateren. De kustlijn is een aaneenschakeling van steileafgronden en beschutte baaien met ongerepte natuur. De landschappelijke en geologische waarde is uitzonderlijk en flora en fauna zijn er uniek. Het park is een paradijs voor wandelaars. Zowel de GR11 als de GR92 doorkruisen het gebied.
Cap de Norfeu. Na de Golf de Roses te hebben overgestoken passeert de rondvaartboot Cap de Norfeu. Deze meest zuidelijke kaap van het schiereiland is ook vanaf L'Escala te zien (foto boven). Daarna vaart de boot verder noordelijk door enkele baaien, waaronder die van Cadeques en Portlligat, naar het verste punt van de tocht, Cap de Creus.
Twee elementen hebben het landschap langs de kust zijn bijzondere karakter gegeven: de geologische structuur en de tramontana, met een specifieke vegetatie en met name grillige vormen als resultaat - donkere schist, geërodeerd door de tramontana, een harde noordenwind die al duizenden jaren over dit landschap raast.
In 1998 werd dit gebied tot PN verklaard, een jaartal dat is terug de vinden op een plaquette die de meest westelijke en meest oostelijke kaap van Spanje verenigt in een afbeelding: Cabo Fisterre en Cap de Creus, zo'n 1400 kilometer van elkaar gelegen.
El Fra de Cap de Creus
El Far. Hoog boven de zee, op de meest oostelijke punt van Spanje staat de vuurtoren van Cap de Creus, een mooi punt om de prachtige kustlijn van het natuurpark te bewonderen.
Dolmen
Dolmen. Even buiten Vilajuïga in de richting van het klooster Sant Pere de Rodes begint een wandelpad dat langs een aantal dolmens voert.
Sant Pere de Rodes
Sant Pere de Rodes. Binnen de grenzen van het park ligt op ruim 500m boven de waterspiegel het indrukwekkende romaanse klooster Sant Pere de Rodes.
Creuers Marenostrum
Creuers Marenostrum. Een manier om de prachtige kust van Cap de Creus vanaf de zee te bewonderen. Vanuit de haven van L'Escala kunnen boottochten worden gemaakt naar dit gebied.