L'Escala Costa Brava....
...steile kliffen en koralen, een geologisch labyrint, vulkanen en dichte bossen, lagunes en watervogels...
PN del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Direct ten zuiden van L'Escala verheft zich het Massís del Montgrí boven het uitgestrekte laagland van de Empordà. Dit 100 m hoge bergmassief met aan de zuidrand enkele toppen van rond de 300 m vormt het hart van een 9000 ha groot beschermd natuurgebied, dat sinds 2010 de status van Parc Natural heeft. In het oosten eindigt het massief in zee - abrupt en met steile rotswanden van vaak 100 m hoog. De naam "Costa Brava", woeste kust, is hier het meest op zijn plaats. De zee voor deze kust, met name alles wat zich onder de oppervlakte bevindt, behoort ook tot het beschermde gebied. Het betreft een zone van 2000 ha waarin zich ook de eilandenarchipel Illes Medes bevindt. Het laag gelegen agrarische gebied ten westen en ten zuiden grenzend aan het bergmassief valt ook onder de beschermde status. Hier stroomt het water van de Riu Ter, na een 200 km lange afdaling vanaf haar in de Pyreneeën gelegen bron, traag langs schilderachtige oevers en bevloeit, als laatste, de nabijgelegen eeuwenoude rijstvelden. Veel water is dan onderweg al verbruikt voor irrigatie en drinkwater. Wat overblijft stroomt bij de Gola del Ter, te midden van de lagunes van El Baix Ter en recht tegenover de Illes Medes, in zee.
Vall de Santa Caterina. Het natuurgebied is van verschillende kanten via een aantal routes bereikbaar. Vanuit het westen, even ten zuiden van Bellcaire, loopt een pad door een lang, geleidelijk oplopend dal naar de Ermita de Santa Caterina, een 14de eeuws klooster waarnaar het dal genoemd is. De ruige en onherbergzame omgeving van dit klooster inspireerde Victor Català (pseudoniem voor de Escalencse schrijfster, Caterina Albert) tot het schrijven van haar roman "Solitud" (Eenzaamheid, 1905). Ze verbleef daartoe geruimde tijd op het klooster.
Matorral. Grote delen van het Montgrí massief hebben een matorral-landschap met doornig struikgewas en wilde bloemen zoals brem. Vooral in het voorjaar is er een overvloed aan bloemen. Een wandelpad vanaf Montgó, via Punta Ventosa en Castell del Montgrí, naar Torroella de Montgrí voert door dit landschap. Het pad is onderdeel van de GR-92 wandelroute (van de Pyreneeën naar Zuid Spanje).
De wat optimistische richtingaanwijzer bij Punta Ventosa.
El Montplà. Na Les Dunes (op 110 m) volgt een stevige klim omhoog naar het 317 m hoge El Montplà. Dit plateau biedt een geweldig panorama over geheel L'Alt Empordà. Foto rechts: uitzicht over L'Escala, de Golf de Roses, en de Pyreneeën.
Aan de oostelijke zijde eindigt het massief van Montgrí abrupt in de zee.
Cap del Castell. De kust van Montgó tot L'Estartit is grillig, steile rotsformaties en baaien wisselen elkaar af. Dit uitgestrekte bergmassief van Montgrí strekt zich in zuidelijke richting uit tot Torroella de Montgrí en L'Estartit en loopt door in de eilanden-archipel Illes Medes.
Punta Ventosa
Punta Ventosa. Dit punt biedt een mooi uitzicht op de kustlijn en over de zee en is vanuit het land te bereiken via een pad (GR-92) vanaf het strand van Montgó langs de kust, of via een pad langs Camping Punta Milà.
Castell de Montgrí
Castell del Montgrí. In het zuiden van het massief liggen de heuvels van het Muntanya de Santa Catarina met bovenop een imposant kasteel. Het kasteel ligt aan de GR-92.
Wandelroute naar Castell del Montgrí
Wandelroute Castell del Montgrí. Wandeltocht door het Vall de Santa Caterina via de Ermita de Santa Caterina naar het 13e-eeuwse kasteel Castell del Montgrí.
fietsroute L'Estany de Bellcaire
Fietsroute L'Estany de Bellcaire (13.6 km). Fietstocht door het agrarisch gebied met de rijstvelden van Bellcaire langs de voet van het Montgrí-massief ten zuiden van L'Escala.
fietsroute Pla d'Ullà
Fietsroute Pla d'Ullà (11.9 km). Fietstocht vanuit Bellcaire, lang de voet van het massief, via het boerendorpje Ullà naar Torroella de Montgrí (5.4 km) en terug via de Riu Ter (6.5 km).
Fietsroute Gola del Ter
Fietsroute Gola del Ter (17.2 km). Fietstocht vanuit Torroella de Montgrí naar de monding van de Ter en de lagunes van El Baix Ter.
Illes Medes
Illes Medes. In het verlengde van het Montgí-massief ligt de archipel Illes Medes, een 7-tal eilanden omringd door een schitterende onderwaterwereld van bloedkoraal, anemonen, schaaldieren en exotische vissen.
Roca Foradada
Roca Foradada. Een rondvaartboot vaart langs de kust naar L'Estartit en passeert daarbij een natuurlijke tunnel bij de Cap del Castell.
Kaart van PN del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, uitgegeven door het ministerie van Milieu van de Generalitat de Catalunya.