L'Escala Costa Brava....
...steile kliffen en koralen, een geologisch labyrint, vulkanen en dichte bossen, lagunes en watervogels...
Monestir de Sant Pere de Rodes
Mont Verdera. Hoog gelegen op een helling van de Mont Verdera in het uitgestrekte natuurgebied van PN de Cap de Creus, kijkt het klooster van Sant Pere de Rodes wijd uit over de zee, de grillige kustlijn en het vissersdorpje El Port de la Selva. Een slingerweggetje van slechts enkele kilometers leidt vanuit dit dorp naar het 500m hoger gelegen klooster dat door benedictijnen werd bewoond.
Het is een gefortificeerd klooster van immense omvang, gebouwd in de 10e-12e eeuw in de Catalaans romaanse bouwstijl. Het is, mede door de geïsoleerde ligging, al circa twee eeuwen niet meer bewoond. De toren en de kloostergang hebben enkele bijzondere details.
Details van de toren. De twee bovenste etages van de toren hebben Lombardische versieringen. De dubbele boog wordt gedragen door een kapiteel met een naar voren stekend figuurtje. Het inwendige van de toren is geheel leeg.
Details van de kloostergang. De bogen van de rechthoekige kloostergang, worden gedragen door een dubbele rij zuilen. De kapitelen zijn versierd met de typische romaanse taferelen.