L'Escala Costa Brava....
...steile kliffen en koralen, een geologisch labyrint, vulkanen en dichte bossen, lagunes en watervogels...
PN dels Aiguamolls de L'Empordà
De aiguamolls (waterlanden) zijn ontstaan uit een samenspel van mens en natuur in een van oorsprong moerassig gebied. In het vlakke gebied van de Empordà, ontstaan uit afzetting van materiaal uit de Pyreneeën door de rivieren El Fluvià en La Muga, bestond een sterke wisselwerking tussen land en zee. Om het water en het zoutgehalte van de boden te beheersen werden er in delen van het moerasgebied tussen Castelló en de zee de zogeheten closes aangelegd. Dit zijn met kanaaltjes en dijkjes omsloten gebiedjes, vaak omgeven door struiken en bomen. Het landschap wordt mede door deze closes bepaald.
Strand en duinen. Achter de lage duinen liggen de lagunes. Ze zijn omgeven door de salsures, gebieden met een zilte bodem.
Lagunes. In de lagunes is altijd water aanwezig. De oevers, begroeid met biezen, lissen en kattenstaarten, stromen jaarlijks over en het natte gebied is dan veel groter.
Closes. Estanys del Matà, een gebied bestaande uit een aantal closes. Om het zoutgehalte laag te houden worden de closes tijdelijk onder water gezet met water uit de bergen. Een bepaald soort paarden, de cavalls de la Camarge, begrazen deze graslanden.
Salsures. De zoute, moerassige steppen in het gebied achter de lagunes hebben een begroeiing die is aangepast aan de veel zoutere bodem.
Prats. Een aantal closes zijn omringd door een dichte begroeiing van bomen en struiken (bosc de ribera). Om dit gebied open te houden graast er de vaca marinera, een autochtone koeiensoort.
Tamarisk. Het is de meest kenmerkende boom in het landschap langs de kust van de Empordà. De tamarisk gedijt goed op een zilte grond en bij harde wind. Boeren plantten daarom rondom de closes in het gebied achter de lagunes ondermeer deze bomen om beschutting te bieden tegen de tramontana. In L'Escala werd de tamarisk al in 1921 gebruikt als stadsboom aan de Passeig Lluis Albert . Hij is nu ook te vinden aan de Passeig de Riells en aan de Passeig del Mar, waar ze nog niet zo lang geleden vernieuwd werden omdat een zware storm in 2008 alle bomen (geplant in de jaren zestig) vernielde.