L'Escala Costa Brava....
...landelijke vergezichten met rijstvelden, akkers, cipressen en oude boerderijen...
Bellcaire d'Empordà

Een paar kilometer zuidelijk van L'Escala ligt het boerendorpje Bellcaire, hier gezien vanaf het landweggetje naar Sobrestany. Het is een onbeduidend dorpje met een geschiedenis die indrukwekkender is dan de aanblik van het dorpje doet vermoeden. Tijdens een fietstocht door het achterland van L'Escala loont het de moeite even in het dorpje af te stappen, rond het kasteel te lopen en er de middeleeuwse sfeer te proeven. Volstrekte rust, en dat op een paar kilometer afstand vanaf het 's zomers zo drukke strand van Riells!

De invalsweg van het dorpje voert over een bruggetje. Eronder klinkt een sterk geruis afkomstig van een stuw. Vanaf hier wordt water, afkomstig van de Ter, ingelaten in de kanalen die de rijstvelden en de watermolen van L'Escala voeden. In het stromende water is een witte reiger op zoek naar voedsel.

Het rurale dorpje ligt op een heuvel (Bellcaire - mooie rots) rond een kasteel dat graaf Ponç-Hug IV in de 13e eeuw liet bouwen, een gevolg van de machtsstrijd tussen de graven van Empúries en Jaume II in Barcelona. De vestingkerk is nu in gebruik als parochiekerk en het kasteel als gemeentehuis. Kijk even in de hal, daar staan de gegants van Bellcaire. Het door muren en verdedigingstorens omgeven kasteel kijkt uit over de vlakte van de Empordà.
Aan de Carrer Mayor en het Plaça del Comtes d'Empúries staan enkele oude renaissance huizen met fraaie poorten.

Sant Joan de Bedenga. Aan de uitvalsweg richting Albons ligt nog een bijzonder kerkje dat de moeite waard is er even halt te houden. Het is de Sant Joan de Bedenga, een eenschepige kerk met transept (pre-romaans, 9e en 10e eeuw) en halfronde abside (romaans, 11e eeuw), gedecoreerd met mooie Lombardische blinde bogen. De gevel van het kerkje dateert uit de 12e en 13e-eeuw.