L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
L'Escala - Evenementen
Setmana de la Vela. Met een grote jachthaven binnen de grenzen kan het niet anders zijn dat de wateren voor de kust van L'Escala regelmatig het strijdtoneel zijn van de watersporter. Hoewel een groot deel van de activiteiten voor en door de watersporters zich aan de aandacht van het grote publiek onttrekken is er bij tijd en wijlen ook voor de niet-zeiler wel wat opmerkelijks. Zoals een strand vol zeilboten tijdens de "Setmana de Vela", een van de zeilevenementen die eerder in L'Escala plaatsvonden.
De activiteiten in en rond de jachthaven zijn vooral gericht op de watersporter, inclusief de sportvisser en worden georganiseerd door de actieve Club Nàutic L'Escala. Maar daarnaast zijn er nog vele andere evenementen, zoals:
Sardana
Sardana. Gedurende de zomermaanden elke woensdagavond om 10 uur: sardana op La Platja. De sardana vormt een belangrijk onderdeel van de Catalaanse cultuur en dat kan zeker ook in L'Escala ondervonden worden.
Carnaval
Carnaval. Op zondag om 12 uur trekt een kleurige en vrolijke optocht door de straten van L'Escala.
Triumvirat Mediterrani
Triumvirat Mediterrani. Een ludiek festival in het voorjaar dat zijn bestaan dankt aan de aanwezigheid van de Grieken en Romeinen in de regio in vervlogen tijden.
Cantada d'Havaneres
Cantada d'Havaneres. In augustus het jaarlijkse optreden voor een grote publiek van o.a. Els Pescadors de L'Escala.
Portalblau
Portalblau. Onder deze naam is enkele jaren geleden een nieuw cultureel evenement, Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, in L'Escala van start gegaan.
Trobada de Puntaires
Trobada de Puntaires. Speciaal voor en door liefhebbers van het fijnste handwerk, kantklossen. Tientallen dames en een enkele heer komen in het voorjaar bijeen in de straten van L'Escala. Een traditie die in meerdere plaatsen waargenomen kan worden.
Trobada Gegantera
Trobada Gegantera. Wijd verbreide Catalaanse folklore met grote poppen die door het dorp trekken, in L'Escala meestal eind augustus.
Trobada de la Vela Llatina
Trobada de la Vela Llatina. Het oude dorpsbeeld met vissersbootjes herleeft voor een paar uurtjes. Talrijke oude visserbootjes treffen elkaar in de voormalige haven van La Platja.
Campionat del Món de la Vela, Classe Europe. Voor diverse klassen zijn er zeilraces en zeilregatta's, zoals de "Ruta de L'Anxova". L'Escala is regelmatig gastheer van een belangrijke internationale regatta, zoals de "Europe Class World Championship".
Beelden uit een reportage op Canal 10 Empordà - www.canal10.cat