L'Escala Costa Brava....
...een van de dertig mooiste baaien ter wereld...
L'Escala - Omgeving
La Columna Emporitana, een zuil rondom bekleed met een mozaïek gewijd aan L'Escala. De zuil decoreert de rotonde bij de entree van het dorp. Op de achtergrond de met sneeuw bedekte Mont Canigó, symbool voor de Països Catalans.
In het onderstaande overzicht zijn een aantal fietsroutes opgenomen die in de directe omgeving van L'Escala gemaakt kunnen worden. Deze fietsroutes, elk op een afzonderlijke pagina beschreven, kunnen met elkaar gecombineerd worden tot een grotere fietstocht. De routes zijn zo gekozen dat eenvoudige toerfietsen er geschikt voor zijn. Het terrein is grotendeels vlak of licht geaccidenteerd; de hellingen zijn beperkt. Er wordt gebruik gemaakt van geasfalteerde landweggetjes, paden met steenslag of goed begaanbare zandpaden en doorgaande wegen worden gemeden.
Sant Martí d'Empúries
Sant Martí d'Empúries. In het aan L'Escala grenzende middeleeuwse Sant Martí d'Empúries is het gezellig eten, maar genieten van een concert in de parochiekerk, of een mooi uitzicht over zee kan ook. De Camí Forestal, een sfeervol bospad langs het strand, voert erheen.
Kust
Kust. De kust van L'Escala is gevarieerd. Rotsen en baaien wisselen elkaar af en van Riells tot L'Escala loopt een bijna 2 km lange wandelpromenade. De haven, in de jaren 60 verplaatst naar La Clota, is deels in zee aangelegd. Een overzicht van de 10 km lange kust.
Torre de Montgó
Torre de Montgó en Torre del Pedró. Twee wachttorens, simpele stenen restanten uit de historie van L'Escala, zijn de stille getuigen van de angstige momenten die de lokale bewoners met enige regelmaat gehad moeten hebben.
Boerderijen
Boerderijen. L'Escala heeft naast visserij een agrarische economische achtergrond. Het dorp ligt in een voornamelijk agrarische omgeving. Enkele eeuwenoude boerderijen staan er nog, maar hebben veelal een andere bestemming gekregen.
PN del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter
PN del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. De enkele kilometers brede strook achter de kust, zuidelijk van L'Escala, is een heuvellandschap dat grotendeels met bossen is bedekt. De wandelroute GR-92 loopt dwars door dit ruige natuurpark.
Bellcaire d'Empúries
Bellcaire d'Empúries, een ruraal dorp, een paar km richting Torroella de Montgrí, gedomineerd door het kasteel van de graven van Empúries.
fietsroute L'Estany de Bellcaire
Fietsroute L'Estany de Bellcaire (13.6 km). Fietstocht door het landelijk gebied ten zuiden van L'Escala rond de rijstvelden van Bellcaire (6.3 km) en terug langs akkers met sorgo, alfalfa en zonnebloemen rond Albons westelijk van L'Escala (7.3 km).
fietsroute Pla d'Ullà
Fietsroute Pla d'Ullà (11.9 km). Fietstocht vanuit Bellcaire, lang de voet van het Montgrí-massief, via het boerendorpje Ullà naar Torroella de Montgrí (5.4 km) en terug via de Riu Ter (6.5 km).
Fietsroute Gola del Ter
Fietsroute Gola del Ter (17.2 km). Fietstocht vanuit Torroella de Montgrí naar de monding van de Ter in het park Aiguamolls del Baix Empordà.
Wandelroute naar Castell del Montgrí
Wandelroute Castell del Montgrí. Wandeltocht via de Ermita de Santa Caterina naar het 13e-eeuwse kasteel Castell del Montgrí.