L'Escala Costa Brava....
...La Garrotxa, beheerst door uitgedoofde vulkanen en dichte bossen...
Besalú
Puente Romano de Besalú. Komend vanuit Girona is vanaf de doorgaande weg (C-66) het authentieke stadsbeeld - gedomineerd door de enorme romaanse brug - al te zien.
Halverwege Figueres - Olot ligt het schitterende stadje Besalú, met mooie steegjes en een overvloed aan middeleeuwse gebouwen. Alles hier is oud! De versterkte Puente Romano, een brug met zeven bogen en twee torens over de Riu Fluvià, dateert oorspronkelijk uit de 11e eeuw, maar werd in 1315 door een overstroming vernield. Onder Jaume II werd de brug weer herbouwd. De naam van het stadje is afgeleid van het Latijnse Bisuldunum: fort op een berg tussen twee rivieren. Ooit was Besalú de hoofdstad van het gelijknamige graafschap. Van de stadsmuur die Besalú omgaf is helaas weinig meer over. Direct achter de brug ligt de voormalige Joodse wijk met smalle steegjes en o.a. de resten van een synagoge en de Micvé, Joodse baden die dateren uit de 12e eeuw. Wat verderop ligt het centrum van de middeleeuwse stad: het Plaça Major omgeven door 16e-eeuwse arcaden. Van het iets verderop gelegen Benedictijner klooster Sant Pere resteert alleen de kerk.
Links: Op de middeleeuwse Plaça Major. wordt de sardana gedanst. Rechts: De klokkentoren van de 12e eeuwse Sant Pere. Onder: Puente de Besalú, gezien vanuit het stadje zelf.