L'Escala Costa Brava....
...La Garrotxa, beheerst door uitgedoofde vulkanen en dichte bossen...
Banyoles
Plaça Major. In de 13e en 14e eeuw komt Banyoles, net als vele andere plaatsen in Catalonië, tot ontwikkeling. Het grote en prachtige Plaça Major, geheel omgeven door galerijen met ronde bogen, stamt uit die tijd. De gotische vensters, die zich ooit boven de bogen bevonden, zijn helaas in de 19e eeuw grotendeels vervangen door balkons, maar hier en daar zijn ze nog te zien. De middeleeuwse sfeer op het plein is er niet minder om.
Festa Major de Sant Martiriá. Uiteraard is er meer te zien in Banyoles (zoals een museum met o.a. een onderkaak van een Neanderthaler), maar deze pagina gaat uitsluitend over het Festa Major van Banyoles, meer precies, één onderdeel daarvan: sardana. Net als op Santa Máxima in L'Escala zijn er rond de feestdag van Sant Martiriá (24 oktober) gedurende een kleine week allerlei activiteiten ter vermaak van het volk. Uiteraard een viswedstrijd en een regatta op het meer, maar ook atletiek, theater, bal, gegants, correfoc (een optocht met veel spetterend vuurwerk), activiteiten voor kinderen, etc. en..... ook hier veel, héél veel sardana. Maar Banyoles onderscheidt zich in dat opzicht. Het grote Plaça Major, een klassiek plein met zand op de grond, is op de 24e oktober geheel gevuld met dansers.
Voor de middag: "Gran concurs de colles sardanistes", een competitie sardana dansen. Colles (sardana-dansgroepen) uit vele plaatsen doen er aan mee en ook de jeugd laat zich niet onbetuigd. Na de "Galop d'entrada", het voorstellen van de colles -ze paraderen na elkaar op het ritme van de muziek over het plein- volgen de twee wedstrijdonderdelen. Bij het eerste onderdeel gaat het om de uitvoering en bij het tweede komt het aan op tellen -het tellen van maten is vanwege de opbouw van een sardana essentieel- en iemand in de kring is daarmee belast. Het is een soort afvalrace. Tot slot: "Sardana de Germanor", sardana voor iedereen, colles én publiek. Het grote plein is er te klein voor!
In de namiddag: "Competència de cobles grans", een muzikale wedstrijd waarbij vier cobla's van statuur plaatsnemen op het plein, niet naast elkaar zoals gebruikelijk, maar aan de vier zijden van het plein. Om beurten spelen ze sardana's, vier rondes met in elk ronde het accent op een ander aspect. Zoals de "sardana per ballar" waarbij de dans centraal staat, maar ook de "sardana obligada" waarbij het instrument alle aandacht verdient, een sardana met een virtuoze eerste partij voor één van de instrumenten van de cobla. Voor het publiek zijn er stembiljetten! Tot slot. Het is inmiddels al lang donker. Een dirigent beklimt een klein podium op het midden van het plein. "Sardana estereofònica". Alle cobla's tegelijk. Over het plein klinkt "Somni" (droom), een sardana van Manuel Saderra i Puigferrer. Om de sfeer nog te verhogen gaat de straatverlichting uit en ontsteekt het publiek Bengaalse sterretjes. Dan, bij de laatste maat, klinkt het luid en uitbundig op het plein: "Visca Catalunya!".
Meer van Banyoles
L'Estany de Banyoles. Het meer van Banyoles, een meer dat het gevolg is van een bijzondere samenloop van geologische factoren. Ook het ontstaan van Banyoles heeft daarmee te maken.