L'Escala Costa Brava....
...de Phoceërs, Grieken en Romeinen gingen de Escalencs voor...
Ruïnes d'Empúries - Museu Monogràfic
Het monografisch museum, midden op het terrein tussen het Griekse en Romeinse stadsdeel, toont niet alleen talrijke kunst- en gebruiksvoorwerpen die bij de opgravingen gevonden zijn, maar geeft ook een beeld van de ontstaansgeschiedenis van Empúries en van de opgravingen die in 1908 een aanvang namen.

Een van de tentoongestelde voorwerpen is een wit marmeren Hermes hoofd. Het stelt de god Dionysos (of Bacchus) voor. Het ornament werd pas recent (2005) op het Romeinse deel van het museumterrein gevonden. Het hoofd van Hermes, de beschermer van de reizigers, werd door de Grieken gebruikt als versiering van een pilaar die als richtingaanwijzer dienst deed, maar werd ook als decoratief ornament op een zuil in huizen en tuinen gebruikt.
Asclepius Ongetwijfeld het kostbaarste bezit van het monografisch museum is deze sculptuur van de god van de geneeskunst, Asclepius. Er is maar liefst een hele zaal aan gewijd. Direct na de opgraving in 1908 is het beeld naar Barcelona gegaan, maar sinds 15 maart 2008 is het gerestaureerde beeld, na 100 jaar afwezigheid, weer terug op de plaats waar het thuis hoort.

Beginpagina Empúries