L'Escala Costa Brava....
...de Phoceërs, Grieken en Romeinen gingen de Escalencs voor...
Ruïnes d'Empúries - Neapolis
De opgravingen in het laagste deel van het terrein dat aan de zee ligt zijn het oudste en behoren tot het Griekse deel van de stad. Hier bevindt zich een wirwar van muurtjes, de resten van wat ooit huizen en straten geweest moeten zijn.

De watervoorziening was een belangrijk onderdeel in de stad. De talrijke nog in takt zijnde cisternen zijn daar de stille getuigen van.

Een zware stadsmuur omgaf de stad, waarvan de toegangspoort zich aan de zuidzijde bevond. Het is ook nu de ingang van het enorme complex.
Moll Grec. Buiten het terrein van de opgravingen ligt voor het strand een enorme dam. De enorme kademuur is een overblijfsel van de Griekse haven. Of van de Romeinen? Daar is geen zekerheid over. De Riu Fluvià, die nu bij Sant Pere Pescador in zee uitmondt, kwam destijds hier in zee uit, tussen het eiland Palaiapolis (het huidige Sant Martí d'Empúries) en deze muur. De haven lag toen aan de monding van de Fluviá en werd beschut door de dam. Foto rechts: De massieve muur gezien vanaf het uitkijkpunt in Sant Martí d'Empuries, de plaats waar de eerste haven van de Griekse nederzetting was. Op de achtergrond een vergezicht op Mar d'en Manassa. De Sant Pere, de kerk van L'Escala, steekt er net bovenuit.

Emporiae