L'Escala Costa Brava....
...landelijke vergezichten met rijstvelden, akkers, cipressen en oude boerderijen...
Fietsroute La Gola del Ter ( 17.2 km)
La Gola del Ter. Het eerste deel van deze fietstocht gaat grotendeels over asfalt naar de monding van de Ter (6.6 km). De fietsroute begint bij de rotonde aan de noordzijde van de rambla Passseig de Catalunya in Torroella de Montgrí. Er is daar ruime parkeergelegenheid (meteen aan de rechterkant bij het begin van de weg naar L'Estartit). Ga via de rambla naar de rotonde aan de andere kant ervan, steek die over en sla dan schuin links de straat in die langs de supermarkt loopt (Carrer del Molí). Meteen na de supermarkt volgt een bocht naar links en bij de splitsing, circa 500 m verder, gaat u rechtsaf. Volg de landweg die langs akkers en boomgaarden voert en ga, waar het asfalt ophoudt, rechtdoor het steenslag pad op. Na zo'n 1.3 km komt dit pad uit bij de Ter en volgt de rivier dan circa 400 m tot aan de monding.
Het laatste deel van de rivier is breed, terwijl de monding slechts een nauwe kanaaltje door het strand is; vandaar de toepasselijke naam "gola" (Nederlands: keel). De plaats waar het water uiteindelijk in de zee stroom wisselt, soms is het recht voor de rivier en soms baant het water zich een weg via het strand naar zee enkele honderden meters noordelijk ervan, zoals op de foto hierboven.
Een groot deel van het water dat de Riu Ter uit de Pyreneeën aanvoert is al verbruikt voor irrigatie en drinkwater (o.a. voor Barcelona) voordat de rivier de kust bereikt en een aantal stuwmeren houden het water vast voor gebruik in perioden met weinig regen. Het komt daarom ook voor dat het wateraanbod nihil is. Het water in dit deel van de rivier staat dan stil en het strand loopt dan gewoon ononderbroken door.
Keer terug naar het begin van het doodlopend pad en ga rechts het pad op dat evenwijdig aan het strand ligt. Even verderop (een kleine 500 m) ligt een kleine lagune (Base del Frare Ramon) waar u omheen fietst. Het pad loopt vervolgens richting zee. U komt dan in een gebied waar ooit een urbanisatie was gepland, die echter - op de infrastructuur en één huizenblok na - nooit werd gerealiseerd. De expansiedrift aan de zuidkant van L'Estartit werd een halt toegeroepen, waardoor dit stukje natuur behouden kon blijven. De al gerealiseerde Passeig de la Pletera moet nog worden verwijderd, om ook dat gebied terug te kunnen geven aan de natuur. De passeig is inmiddels niet meer toegankelijk. Volg daarom het pad richting zee niet tot het einde, maar ga zo'n 100 m daarvoor linksaf het pad in dat evenwijdig aan de zee ligt.
Het vlakke gebied bij de monding van de Riu Ter is op dezelfde manier ontstaan als het PN Aiguamolls de L'Empordà bij de Riu Fluviá en is dan ook (afgezien van de veel kleinere afmetingen) enigszins daarmee vergelijkbaar: een moerasachtige zone achter de kust (Aiguamolls del Baix Empordà) en daarachter een vlak gebied met land- en tuinbouw.
Ga aan het einde van deze weg rechtsaf richting zee en vervolgens langs de zee richting L'Estartit. Bij de bocht naar links begint het brede Platja de L'Estartit. Keer na een eventueel bezoek aan L'Estartit terug naar dit punt om de draad weer op te pakken.
L'Estartit
L'Estartit. Ga, voor een bezoek aan het vissersdorp, aan het einde van de bocht rechtsaf het pad op, het bruggetje over en daarna rechtsaf de Passeig Marítim op. Volg die tot in het centrum van L'Estartit (1 km). Bij de haven vindt u ongetwijfeld een geschikte plek voor een lunch.
De fietsroute van L'Estartit terug naar Torroella de Montgrí loopt deels, vaak onopvallend, langs de Rec Vell, de oude loop van de Ter.
Llacuna del Ter Vell.  De mooie lagune achter het strand is deel van het park Aiguamolls de Baix Empordà. Vervolg de route aan de zuidzijde van dit natuurgebeid via de Avinguda de les Flors. Halverwege dit pad is een observatorium met bovenstaand uitzicht op de lagune en de Illes Medes. Ga aan het einde linksaf en meteen daarna rechtsaf de Carrer del Ter Vell in.
Met een beetje geluk gebeurt het. In de verte nadert een enorme stofwolk. Dichterbij blijkt die afkomstig van een herder met zijn kudde schapen. Het is een vrijwel dagelijks tafereel in deze contreien, maar steeds weer leuk om te zien.
Mas Ral. Overal zijn ze te zien, een boerderij (mas, zie ook ) met een zogeheten torre, een defensie- of wachttoren om om over de veiligheid te waken.
Alfalfa. Een algemeen verbouwd gewas in deze streek. Gedurende de bloei kleurt het de akker blauw.
Terug naar de parkeerplaats. Volg de weg richting Torroella de Montgrí en steek de rotonde recht over. Aan het enide van de rambla bent u weer terug bij de parkeerplaats.
Naar Bellcaire. Neem de rotonde driekwart rond en ga via de zuidelijke ramblas Passeig de Vicenç Bou en Passeig d'Espany naar het Plaça de Quintana i Combis .