L'Escala Costa Brava....
...een rijke culinaire traditie waarbij ansjovis een belangrijke rol vervult...
La Calçotada

In het vroege voorjaar, van begin februari tot Pasen, als de amandelbomen volop in bloei staan, worden de calçots geoogst. En gegeten. Een traditie en tegelijk de eerste gelegenheid van het jaar om de barbecue weer aan te maken. Want ze worden in de flakkerende vlammen zolang zwart geblakerd totdat ze van binnen gaar zijn. De calçot houdt het midden tussen lente-ui en prei, is zo'n 50 cm lang, heeft een witte steel met groene bladeren, is zacht en zoet en wordt meestal in bosjes van 25 stuks verkocht. Hij smaakt perfect bij romescosaus, een saus gemaakt van geroosterde amandelen, hazelnoten, ñoras (kleine, gedroogde paprika's), tomaat, knoflook, olijfolie en azijn.

 

De calçotada is een Catalaanse traditie. Ze worden gegeten zoals nieuwe haring. Het bord is een dakpan. De zwart geblakerde buitenkant wordt tussen duim en wijsvinger naar beneden toe afgestript met de calçot bungelend aan de andere hand. De calçot wordt eerst door de romescosaus gehaald om vervolgens als een haring in de mond te glijden. Alleen het witte deel wordt gegeten. Het is een knoeiboel, dus wordt er een groot servet, een "babero", om de hals geknoopt. De barbecue wordt gestookt met dunne twijgen - op het land is dat het snoeihout uit de wijngaard, dat dan volop beschikbaar is. Het geeft flinke vlammen zodat de calçots er geheel door omgeven worden. Vanaf het moment dat ze gaar zijn totdat de calçots gegeten worden, worden ze in een krant gewikkeld om ze warm te houden. De calçotada wordt traditioneel gevolgd door een parillada de carne, allerlei soorten gegrild vlees - de barbecue brandt dan toch. Cordero (lamsvlees of xai op z'n Catalaans) mag daarbij niet ontbreken.

 

Alhoewel het natuurlijk echt iets is om thuis te doen - buiten of in de open haard - is de calçotada tegenwoordig soms ook op de kaart van restaurants te vinden. Maar het leukste is het natuurlijk om uitgenodigd te worden door een van uw Spaanse vrienden. Hij zal, als gastheer, maar al te graag het hele ritueel uitleggen en demonstreren. Wat let u....!

zoals jij calçots maakt

zo maakt niemand ze!