L'Escala Costa Brava....
...een rijke culinaire traditie waarbij ansjovis een belangrijke rol vervult...
L'Escala - Waar eten
Lekker eten is in L'Escala geen probleem, vooral als het gaat om vis en schaaldieren, de "cuina marinera". Als het budget geen rol speelt kunt u terecht bij bijvoorbeeld El Roser 2, Navili, Miryam en El Molí de L'Escala, om er maar eens enkele te noemen.
Maar restaurants zijn er in alle prijsklassen. Visgerechten zijn in de regel wel duurder dan vleesgerechten. Wat het gaat kosten hangt dus een beetje af van waar u naar toe gaat en wat u verwacht. Naast de wat duurdere à la carte gerechten hebben steeds meer restaurants ook een "menu del día" voor € 15 tot € 25, eenvoudige restaurants zelfs voor minder dan € 15 (uw verwachting mag dan natuurlijk niet al te hoog gespannen zijn). Houdt er rekening mee dat dit dagmenu in de regel beperkt zal zijn tot door de week 's middags. Buiten op een van de terrasjes bij de zee eten is zeker aangenaam, maar kijk vooral ook in de straatjes van L'Escala.
Om het - met een beperkt budget als uitgangspunt - wat concreet te maken, volgen hieronder enkele suggesties (zonder afbreuk te willen doen aan de overige restaurants in L'Escala):
El Gotim. Een sfeervolle inrichting onder een Catalaans gewelf geeft dit restaurant een aangename ambiance. Dit cuina de mercat restaurant serveert creatieve streekgerechten voor een bijzonder aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding: 's middags (niet in het weekend) een 3-gangen menu, incl. wijn voor € 18,-. Dit "menu del dia", met elke dag keuze uit enkele gerechten, wordt wekelijks gewijzigd, zodat u steeds weer nieuwe gerechten aan zult treffen. Daarnaast is er een gevearieerd aanbod van "a la carte" gerechten.
Wijn is overigens in Spanje niet zo'n kostbare aangelegenheid als in Nederland. € 10 per fles (en vaak ook minder) is heel gebruikelijk.
Mas Concas - Victor Català. Sfeervol eten kan zeker ook in deze 17e-eeuwse boerderij in Cinclaus, even buiten L'Escala. Dit restaurant met een creatieve mediterrane keuken serveert naast voortreffelijke à la carte gerechten ook een uitstekend menu del dia (€ 23, incl. wijn) en daarnaast ook nog enkele duurdere menu's. Ook bij Mas Concas wisselt het dagmenu regelmatig en is er elke dag keuze uit meerdere gerechten. Mas Concas is in de Michelingids onderscheiden met twee "vorkjes" en een Bib Gourmand voor een goed driegangenmenu op basis van seizoensgebonden producten voor maximaal € 39 (La guía MICHELIN España & Portugal).
Restaurant La Gruta, wat type keuken en sfeer betreft vergelijkbaar met Mas Concas, maar is met € 25,- (excl. wijn) wel wat duurder. La Gruta heeft eveneens een Bib Gourmand.
Cal Galán. Probeer hier eens de "mejilla de porc" (in het Spaans: "galta de cerdo"), een vleesgerecht dat u in Nederlandse restaurants niet aan zult treffen, maar dat onder Catalanen erg populair is. Samen met een voorgerechtje, een flesje huiswijn en een kopje koffie na heeft u dan met z'n tweeën voor zo'n € 35 gegeten. En, in het sfeervolle oude pand bent u omringd met veel oude vissersattributen en de prachtige foto's van de lokale fotograaf Josep Esquirol, die in het begin van de vorige eeuw het dagelijkse leven van de Escalencse vissers, maar ook hun verweerde koppen, op treffende wijze vastlegde.
Weer eens wat anders treft u aan bij Korpilombolo, een klein restaurant voor 20 personen aan de Carrer del Mar. Niet specifiek Catalaanse, maar verfijnde gerechten uit de Europese keuken (wel met streekproducten), en geen voor-, hoofd- en nagerecht maar platillos, zoals ze zelf de kleine, maar voortreffelijke gerechtjes noemen. De prijs hangt helemaal af van hoeveel u bestelt, maar volgt u het advies, dan komt het op zo'n € 35-40 pp, de wijn meegeteld.
Gezellig buiten eten kan op de altijd druk bezette terrassen op het sfeervolle pleintje in Sant Martí d'Empúries en met name Can Coll heeft een ruime sortering heerlijke tapas.
In het dorp is het terras van Bar 1869, met uitzicht La Platja en de prachtige baai van Roses, een goede keuze voor een ruim assortiment tapas. Probeer daar ook eens een "flauta". Maar er zijn daar meer bars voor een hapje en een glaasje - om er nog een paar te noemen: La Punxa, Café del Mar, 7 de tapas, Llop de Mar en Medusa, allemaal gelegen rond het strandje in het kloppend hart van L'Escala. Dit lijstje is geenszins compleet.
De tapas in dit deel van Spanje kennen doorgaans grotere porties dan de (eenpersoons) hapjes of prikkertjes in bijvoorbeeld in San Sebastian, Madrid of Sevilla en zijn dus vaak makkelijk met enkele personen te delen.
Nog enkele adressen voor wie het idee van het in Spanje gebruikelijke "menu del dia" wel aanspreekt, voor zo'n € 20,-: Navili en La Clota (beiden met uitzicht op de haven en L'Escala), La Caravel.la (La Platja), El Roser (achter de kerk) en Can Miguel (Platja Montgó).
Twee mooie plekken aan zee met uitzicht op de haven: La Mod, voor een heerlijke lunch of 's avonds een paar tapas met een glaasje wijn en El Nus voor o.a. een menu el dia (€ 16) met regelmatig wisselende gerechten op de kaart.
Tot slot nog een restaurant in de sfeer en prijsklasse van Cal Galán: eenvoudig, maar prima eten (o.a. mosselen, ensalada catalana of calamares a la plancha) voor weinig geld krijgt u bij het door een allervriendelijkst echtpaar gerund restaurant Los Compadres.
Links naar restaurants in L'Escala.
Een overzicht van de restaurants en hun adressen:
Aqua Marina Psg.Marítim,15
Basilic Psg. del Mar,19
Burger King Av. Riells, 46
Ca l'Hereu C/Barcelona, 2-4
Ca la Chari C/Puig Sec, 1-3
Ca la Neus Psg. Marítim, 8
Cafè dell'arte C/ Calvari, 1
Can Català Pl. de les Escoles, 1
Can Coll Pl. Major, 5 (Sant Martí d'Empúries)
Can Galán Corriol de l'Usach, s/n
Can Roura C/Major, 10 (St. Martí d'Empúries)
Can Toni Av. Montgó, 2
Capri Avd. Montgó, 4
Ciber Cafè les Gavines Psg. del Mar,15
El Golf Isabel C/General Poch, 3
El Gotim C/Puig Sureda, 16-18
El Molí de l'Escala Camí dels Corts (Camp dels Pilans)
El Port C/ Del port, 7-9
El Roser C/Església, 7
El Roser 2 Psg. Lluís Albert, 1
El Xiringuito Psg. Lluís Albert, 2
Empúries Platja Portitxol, 3
Grahams Town House C/ del Mig, 17
Gran Mundo Av. Riells, 4
Hong Kong Av. Girona, 41
Icària C/Pintor Joan Massanet, 35
Korpilombolo Carrer del Mar, 28
L'Antiquari Av. Riells, 58
L'Avi Freu Psg. Lluís Albert, 7
L'Escal Av. Montgó, 1
L'Escalenc C/Del Mar, 45
L'Esculapi Pl. Major, 1 (Sant Martí d'Empúries)
L'Escull Psg. Jesús Mª Isern, 4
L'Olla Port d'en Perris, 1
L'Univers Av. Riells, 42
La Barca Psg. Jesús Mª Isern, 10
La Cala Cal Pep Psg.Platja de Montgó, s/n
La Casa Nostra Av. Riells, 53
La Casa Nostra 2 C/Sant Briu, 4
La Cava del Port C/ Del port, 33
La Clota Racó del Port, s/n
La Coquille Platja de Riells, 62
La Garota Platja de Montgó, s/n
La Gruta C/Enric Serra, 15
La llar dels Pescadors Nou Port
La Lluna Camí Ample, 50
La Mar Salada Av. Riells,104
La Palmera Psg. Lluís Albert, 3
La Platzeta Romeu de Corbera, 3
La Punta Psg. Jesús Mª Isern, 3
La Sirena Av. Montgó, 8
La Taberna de la Horas Muertas Av. Riells, 130
La Taverna de L'Anxova Av. Riells, 102
La Taverna de la Sal C/Santa Màxima, 7
La Taverna Gallega C/Gràcia, 77
La Torre C/Figueres,1
La Vinya Av. Girona, 10
Las Palmeras C.Portlligat, 5
Los Compadres C/Bonaire, 13
Mar i Cel Av. Riells, 50
Marebe Steakhouse Av. Riells, 70
Marokko Platja de Montgó
Mediterrà C/Riera, 24
Medusa El Cargol, 3
Mesón del Conde Pl. Major, 4 (Sant Martí d'Empúries)
Mesón la Parrilla C/Palau, 68
Mig Meló Pl. de l'Univers
Mike's Av. Riells, 59
Mocambo C/Perris, 5
Montgó Park Platja de Montgó
Mos Romeu de Corbera, (Clota Petita)
Miryam Ronda del Pedró, 4
Navili Romeu de Corbera, 1 (Clota Petita)
Nou Segle Av. Riells, 70
Peix Blau C/La Torre, 71
Phenicia Psg.Marítim, 16
Pika-Pika Avd.Girona, 41
Pizza Pazza Av. Riells, 72
Pizza Pazza Av. Riells, 47
Pizzeria Dolce Vita Port d'en Perris, 1
Port del Rei Pl. Punta Montgó
Port del Rei Platja de Montgó
Rallye Av. Ave Maria, 1
Sol i Lluna C/Avi Xaxu, 8
Sotavent Cami Ample, 13
Mas Concas - Victor Català Camí de Cinclaus a Empúries, s/n (Cinclaus)
Volantí Ronda de l'Olla, s/n