L'Escala Costa Brava....
...10 km kust met baaien, stranden, wandelpromenade's, rotsen de haven en het dorp...
L'Escala - Cala Riells
Aan de zuidkant van L'Escala ligt het brede strand van Cala Riells. In het voorjaar is het er stil maar in de zomer zoeken de (tijdelijke) bewoners van de wijk Riells hier hun vertier. De begroeide duinen, zoals ze op de foto hierboven nog te zien zijn, hebben in 1998 plaats gemaakt voor een wandelpromenade langs het strand.De naam Riells dankt de wijk, ontstaan in de jaren '60, aan de riviertjes, riells, die hier tijdens regenbuien stroomden.
Platja de Riells
Passeig de Riells
Plaça de L'Univers
In enkele tientallen jaren is het gebied rond het strand uitgegroeid tot klein dorp met een centrum - compleet met boulevard, terrasjes, restaurants en winkels - dat in de zomer tot leven komt.
Meer details (o.a. locaties en serviceniveau) over Cala Riells.
De baai ligt opgesloten tussen de Passeig del Mar en de haven en wordt aan de zuidkant begrensd door het brede Platja de Riells, hier gezien vanaf Plaça de L'Univers.
El petit príncep. Het jongetje in brons, gezeten op een oude muur aan de Plaça de L'Univers, is niet een monumentje op zich, maar een onderdeel van de "aankleding" van de wandelpromenade. Het betreft Le Petit Prince (el petit príncep), de hoofdpersoon uit het gelijknamige sprookje van Antoine de Saint-Exupéry. Bij het ontwerp van de in 1998 helemaal opnieuw vormgegeven promenade "Passeig de Riells" liet de architect zich inspireren door dit sprookje.
Niet alleen de kleine prins, die vanaf de muur de promenade overziet, maar meerdere elementen uit het moderne sprookje komen terug in de promenade. Niet ver van het kleine monumentje staat de vos die vertelt over de roos op de aarde en de roos op het planeetje waar het buitenaardse prinsje vandaan komt. De roos is aan de andere kant van de promenade als mozaïek in de bestrating uitgebeeld. Ook de drie vulkanen van het planeetje zijn daar te vinden. De kleur van de bestrating, dezelfde als die van het strand, is ontleend aan een woestijn, de locatie waar de prins zijn (filosofische) verhalen over de koning, de ijdeltuit, de dronkaard, etc., vertelt tegen een piloot die er een noodlanding heeft gemaakt. De vijf houten terrassen die als eilanden half over het strand steken symboliseren de asteroïden waar de prins deze personen op zijn reis door het heelal ontmoet. De palmbomen staan ogenschijnlijk willekeurig verspreid, maar wie goed kijkt zal in de plaatsing enkele sterrenbeelden herkennen - sterren uit het heelal, het universum: Plaça de L'Univers. En de slang die ervoor zorgt dat de kleine prins weer naar zijn planeet terugkeert is ook op de promenade te vinden! Op de plaquette vlakbij de roos is het verband tussen de promenade en de reis naar de aarde in beeld gebracht.
Het "Laatste Avondmaal". Zandsculpturen, met elk jaar een ander thema, op het strand langs de Passeig de Riells trekken vooral 's avonds de aandacht van de voorbijgangers op de populaire promenade. Aan de overkant van het strand, hemelsbreed op een afstand van ca. 15 km, ligt Roses. De heuvels in de verte herbergen het prachtige PN Cap de Creus.
Festa de l'Escuma. Het amfitheaterachtige plein Plaça de L'Univers is een plein voor vermaak: muziek, de Fira d'artesanía en eind juli wordt er voor jong en oud een berg schuim opgespoten voor het nodige hilarische vertier.
Festa Major de Riells: Riells heeft zijn eigen Festa Major, met onder meer een wedstrijd "alioli" bereiden. Tientallen deelnemers, van jong tot oud, strijden om een beker, een ham of een fles wijn. Het publiek mag ook proeven. Maar het blijft niet bij het bereiden van alioli.
La Farandola, de lokale groep sardanistas, treedt bij gelegen-heid graag op en danst daarbij de sardana in originele outfit, compleet met de Catalaanse baretina en espardenyes (rode muts en touwschoenen). En er zijn nog meer, wisselende, activiteiten tijdens het feest, zoals een optreden van de Gegants van L'Escala (meer over deze in Catalonië populaire reuzenpoppen: