L'Escala Costa Brava....
...steile kliffen en koralen, een geologisch labyrint, vulkanen en dichte bossen, lagunes en watervogels...
Wandelroute Castell del Montgrí
Het Castell del Montgrí ligt aan de wandelroute GR92 die het Montgrí-massief doorkruist via een pad vanaf Montgó naar Torroella de Montgrí. Via dit pad kan het kasteel van beide kanten bereikt worden.
Een derde pad, dat hieronder is beschreven, begint bij de landweg tussen Bellcaire en Ullà, zie fietsroute Pla d'Ullà . Bij de Coll de Creu, een pas tussen Muntanya de Santa Caterina en Muntanya d'Ullà, voegt het pad zich bij de GR92. Ga bij het groepje pijnbomen halverwege de landweg tussen Bellcaire en Ullà linksaf en kort daarna nogmaals. Na circa 350 meter rechtsaf en het pad blijven volgen tot aan de Ermita de Santa Caterina. Dit brede pad is geplaveid met steenslag en loopt geleidelijk omhoog door het Vall Gran naar het kluizenaarsverblijf en is ook begaanbaar met auto of fiets (3.75 km). Volg de richting van de handwijzer die vlak bij de ermita staat.
Ermita de Santa Caterina (180m). De kapel ligt aan het einde van het Vall Gran dat wordt afgesloten met drie ruim 300 meter hoge bergen: Montplá, Muntanya de Santa Catarina en Muntanya d'Ullà.  Het complex, bestaande uit de in de 18e eeuw verbouwde laat-Gotische, driebeukige kerk, een gastenverblijf en de kluizenaarswoning, werd in 1392 door de monniken van Montserrat gesticht. Open op zon- en feestdagen van 11:00 tot 17:00 uur.
Het kale en onherbergzame landschap rond de ermita inspireerde de Escalencse schrijfster Victor Català tot haar novelle Solitud.

Coll de la Creu (200m). Na een korte afdaling (foto linksboven) loopt het 1.7 km lange wandelpad vanaf de ermita, via de Coll de la Creu (foto rechtsboven) omhoog naar het kasteel. Ongeveer halverwege, aangekomen bij dit monumentje ter plaatse van de pas, wordt de naam van de pas duidelijk.

Muntanya d'Ullà, (foto onder) gezien vanaf Muntanya de Santa Caterina. Beneden aan het pad staat het kruisbeeld. Voorbij de pas wordt het pad geleidelijk wat steiler en het laatste deel loopt zigzaggend naar boven. Een paar stevige schoenen is aanbevolen.
Als het einddoel is bereikt wacht er een prachtig uitzicht: kijkend in noordelijke richting L'Escala en in zuidelijke richting Torroella de Montgrí.
Castell de Montgrí
Castell del Montgrí (316m). Meer over het nooit afgebouwde kasteel uit de 12e eeuw dat koning Jaume II liet bouwen om beter controle over de Empordà te hebben.