L'Escala Costa Brava....
...Ripoll, de wieg van Catalonië...
Camprodon

El Pont Nou, de nieuwe brug. Dat was ooit zo, maar de romaanse brug dateert al uit de 12e eeuw. Deze blikvanger van Camprodon is een nationaal cultuurhistorisch monument. De stenen brug verbindt met één enorme boog de beide oevers van de Riu Ter met elkaar, even voorbij het punt waar zich nog een ander riviertje, de Ritort, bij de Ter voegt. Kleinere bogen ondersteunen de lange hellingen van de brug, waarvan er een door de poort van een defensietoren voert.

Rondom de monumentale brug ligt Camprodon, geboorteplaats van Isaac Albéniz, maar nog altijd het meest bekend vanwege koekjes en worsten als chorizo en fuet.

Carrer València, het commerciële centrum van Camprodon waar de bekende koekjes en worsten volop te koop zijn. Mooie gevels, waaronder enkele met modernistische architectuur, geven de straat een statige aanblik.

Sant Pere, een romaans kerkje in Camprodon (1169) dat ooit een onderdeel was van een voormalig en oorspronkelijk \ Benedictijns klooster. Deze eenvoudige kerk, gebouwd onder invloed van de Cisterciënzer kunst, had aanvankelijk een grondplan in de vorm van een Grieks kruis. Pas later is door toevoeging van twee traveeën de vorm van een Latijns kruis ontstaan. Opvallend aan deze kerk zijn de achthoekige koepel boven de viering met de daarop geplaatste vierkante klokkentoren.

 

Passeig Maristany, een laan uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, een aangename plaats om wat te flaneren of om even op een bankje neer te strijken.

Het bij wandelaars populaire bergstadje ligt op bijna 1000 m hoogte, waardoor het er 's zomers niet te heet is. Het skigebied Vallter 2000, op zo'n 15 km van Camprodon, is vanuit L'Escala in een kleine twee uur te bereiken!