L'Escala Costa Brava....
...Ripoll, de wieg van Catalonië...
Ripoll
Daar waar de rivieren El Ter en El Freser bij elkaar komen ligt Ripoll, omgeven door de hoge bergen van de Pyreneeën. Vanwege een bepalende rol in de historie van Catalonië - Ripoll was ooit het centrum van de macht - kreeg het stadje de bijnaam "Wieg van Catalonië".
Het huidige Ripoll is een ca. 10.000 inwoners tellend industriestadje, maar ook streekcentrum met een gezellige stadskern met pleinen en pleintjes, door smalle straatjes onderling verbonden. Maar het stadje is vooral een bezoek meer dan waard omdat het een van de mooiste romaanse erfstukken van Catalonië bezit, het portaal van de Santa Maria.
Aan het Plaça de Abat Oliba staan twee kerken gebroederlijk bijeen: de Basílica del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll met zijn beroemde portaal en de Sant Pere (foto rechts) waarin het Museo Etnográfico y del Folclore de Ripoll is gevestigd.
Mercadal del Comte Guifré
Mercadal del Comte Guifré, sinds een 10-tal jaren een ludiek feest gekoppeld aan het historisch verleden van de stad. Het is van de vele feesten die Ripoll kent. Lees meer over Comte Guifré, alias Wilfried de Harige.....
Monestir de Santa maria de Ripoll
Monestir de Santa Maria de Ripoll, een prachtige romaanse kerk en klooster met als pronkstuk een in steen gehouwen bijbel als portaal en de stoffelijke resten van Wilfried de Harige.
Plaça Sant Eudald, een van de vele pleinen in het oude deel van Ripoll. De blikvanger aan het plein is een pand met op de gevel middeleeuwse letters die duidelijk maken dat er een apotheek in is gevestigd: "Farmàcia". De letters zijn ook de beginletters van de namen van een aantal geneeskrachtige kruiden en extracten, namen die ongetwijfeld ook zullen staan op een aantal van de mooie apothekerspotten binnen. Beweeg de muis over de letters
Nog twee pleinen: het Plaça Ajuntament met het gemeentehuis naast het klooster en het Plaça Gran, met twee modernistische gebouwen, waaronder Casa Alòs uit 1908 (rechts).
Scriptorium, een interactieve tentoonstelling over het culturele verleden van Ripoll en het belang dat het Monestir de Santa Maria daarbij sinds de 10e eeuw had met het vervaardigen van manuscripten.
Bakkerswinkeltje met een authentieke gevel aan de C/Mercaders.