L'Escala Costa Brava....
...Ripoll, de wieg van Catalonië...
Ribes de Freser - "La Cremallera"
Windmolentjes en linten in de Catalaanse kleuren ter opluistering van het festa major (medio augustus). Dat is echter niet waarvoor de meeste bezoekers naar dit dorp komen.
Ribes de Freser is een bergdorpje temidden van veel natuur van het Reserva Nacional de Freser i Setcasses en is daarmee een basis voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Maar het is ook een populaire bestemming voor dagtoeristen uit Barcelona en bezoekers aan de Costa Brava. In Ribes de Freser begint namelijk een adembenemende rit door de bergen met de "Cremallera", een tandradbaan naar het 1000 meter hoger gelegen Vall de Núria. In een kleine drie kwartier klimt de trein - over het grootste deel van het 12.5 km lange tracé met behulp van een tandrad - omhoog door tunnels en kloven en langs afgronden en wisselende vergezichten.
De spoorweg werd destijds (in 1931) aangelegd om de stroom pelgrims naar het bedevaartsoord Santuari de Núria te brengen. Nu gaan er dagelijks vele toeristen mee naar boven, 's winters om er te skiën en 's zomers voor een bergwandeling, een rit te paard, een bezoek aan het themapark of alleen maar voor een picknick op het gras voor het santuario. En natuurlijk hoort daar een bezoekje aan het Santuari de Núria en de Ermita de Sant Gill bij Núria.
Het oude treintje dat jaren dienst heeft gedaan, staat als museumstuk op het perron van het bergstation.