L'Escala Costa Brava....
...Ripoll, de wieg van Catalonië...
El Ripollès

Naast prachtige landschappen van het Reserva Nacional de Fresser i Setcases en de daarin gelegen skigebieden Vallter en Núria - de Pyreneeën reiken hier tot bijna 3000m - heeft El Ripollès het nodige aan de kunstliefhebber te bieden, met name op het gebied van de romaanse kunst. De route van Coll d'Ares, de grens met Frankrijk, naar Ripoll biedt schitterende vergezichten en tevens diverse mogelijkheden tot het bezoeken van de plaatsjes met romaanse kerken en kloosters: Molló, Rocabruna, Beget, Llanars, Camprodon, San Joan de les Abadesses, Ripoll en Sant Jaume de Frontanyà; bezienswaardigheden die de moeite van een tour door het diepere achterland van de Costa Brava rechtvaardigen. En passant kan dan genoten worden van de prachtige omgeving waarin zij liggen.

Het kerkje van Molló

Ripoll
Ripoll. was ooit het intellectuele centrum van Catalonië en heeft dan ook de grootste kerk van deze regio. Het portaal is uitzonderlijk.
Ribes de Freser
Ribes de Freser. In dit bergdorpje vertrekt de "Cremallara" naar het 1000 m hoger gelegen Vall de Núria - een adembenemende rit door de bergen.
Vall de Núria
Vall de Núria. Op 2000 m hoogte ligt het Santuri de Núria, vroeger het eindpunt van een pelgrimstocht. Nu is het vooral een gebied voor de actieve toerist.
Sant Joan de les Abadesses
Sant Joan de les Abadesses. Dit stadje heeft een kerk die qua vorm nogal afwijkt van het gebruikelijke. Het pronkstuk hier is een beeldengroep achter het altaar.
Camprodon
Camprodon. In dit centrum voor bergtoeristen staat de kruisvormige Sant Pere met een klokkentoren boven de viering.
Molló
Molló heeft een heel eenvoudig plattelandskerkje met een elegante en opvallende toren.
Sant Jaume de Frontanyà
Sant Jaume de Frontanyà ligt een stukje voorbij Ripoll en behoort eigenlijk net niet meer tot het gewest El Ripollès, maar het kerkje heeft een bijzondere koepel en is daarom toch vermeldenswaard.