L'Escala Costa Brava....
...Ripoll, de wieg van Catalonië...
Vall de Núria
Het Vall de Núria is een op 2000 meter hoogte gelegen dal, omgeven door bergtoppen die bijna tot 3000 meter hoogte reiken. Het is onderdeel van het veel grotere Reserva Nacional de Freser i Setcasses op de grens met Frankrijk. Was het vroeger vooral een bedevaartsoord voor pelgrims naar het daar gelegen Santuari de Núria, tegenwoordig is het een centrum voor de actieve toerist, zowel in de winter als in de zomer. De cremallera, destijds aangelegd voor pelgrims, brengt nu dagelijks vele honderden bezoekers vanuit Ribes de Freser naar dit gebied. Het is met de diverse wandelpaden in de directe omgeving van het kleine stuwmeer een ideale plek voor korte en vrij makkelijke wandelingen die leiden door dichte bossen en naar punten met prachtige vergezichten, maar ook naar plekken met traditie en historie. Maar verder wandelen naar de toppen kan ook en naast wandelen zijn er rond het santuari ook andere mogelijkheden tot vermaak zoals kanoën, paardrijden en boogschieten.
Mirador "Coll i Turó de la Creu d'En Riba". Dit uitkijkpunt biedt aan de ene kant uitzicht op de nauwe kloof waar de spoorlijn door naar boven komt en aan de andere kant op de verschillende toppen rond het dal, dat door zijn vorm (circo) ook bekend staat als "L'Olla de Núria".
Ermita de Sant Gil
Santuari de Núria
De symbolen van Núria: een kruis, een bel en een pot. Volgens de legende verborg Sant Gil, die werd vervolgd door koning Witila, het beeld van de Maagd in een grot, samen met een kruis, een klok en een pot.
Dit gebeurde in de 8e eeuw, hij woonde toen enige tijd in dit gebied. Later, in de 11e eeuw, werden het beeld en de andere spullen teruggevonden op aanwijzing van een os. De vindplaats werd een gewijde plaats. Er kwam een ziekenhuis ten behoeve van reizigers die door de bergen naar Frankrijk trokken en de plek groeide uit tot een bedevaartplaats. Het originele beeld La Mare de Déu de Núria, patrones van de herders, dateert uit de 11e eeuw. Het is uitgevoerd in polychroom houtsnijwerk. De Ermita de Sant Gil is van 1615. Het santuari is met de aardbeving van 1428 verwoest. Het huidige klooster is 20e eeuws.
L'Olla de Núria. Een traditie rond het kruis, de bel en de pot is in de kerk terug te vinden als de "L'Olla de Núria". Het is een verering van de symbolen van Núria die al sinds de 15e eeuw plaatsvindt. Ergens in een hoek in het heiligdom staat deze wonderlijke bidstoel, een opvallend en merkwaardig, maar ook luidruchtig ding. Achter een opening zit een soort pot, de l'olla. Erboven staat het kruis en ernaast hangt de bel. Aan dit geheel worden wonderbaarlijke eigenschappen toegeschreven. Noodweer kan er mee verdreven worden, maar ook hoofdpijn. Heel bijzonder is wel de volgende eigenschap: een vrouw die met het hoofd in de pot de bel luidt, zal worden gezegend met vruchtbaarheid. Te oordelen naar het voortdurende geklingel in het Heiligdom, zou het geboortecijfer van Spanje hoger moeten zijn.