L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Castelló d'Empúries - Santa María

De Església de Santa María de Castelló is in de 14e eeuw gebouwd in Catalaanse gotiek op de resten van een romaanse kerk en stamt uit een tijd dat Castelló d'Empúries op bestuurlijk niveau een belangrijke positie had in de Empordà-regio. De kerk werd als kathedraal gebouwd, want het was de bedoeling dat de bisschopszetel in Castelló zou komen. Het is er nooit van gekomen, maar de kerk staat nog steeds als La Catedral d'Empordà bekend. Het is er ook wel aan af te zien.

Het felle gerinkel van het schellenrad markeert de belangrijke momenten van de eredienst.

Het hoofdportaal wordt gevormd door zes binnen elkaar gelegen bogen met daaronder de twaalf apostelen. In het timpaan is La Epifanía , de aanbidding door de drie koningen, in beeld gebracht met Maria, de patrones van de kerk, in het midden.

Een pronkstuk in de kerk is het 15e-eeuwse geheel albasten flamboyante retabel van het hoofdaltaar. In het midden Maria met kind, daaronder de zeer rijk bewerkte zuilen en reliëfs met scènes uit het Lijden van Christus. De pinakels zijn later toegevoegd.

Achter in de kerk staat een bijzondere 11e-eeuwse doopvont. Hij is uit een stuk gehouwen. De kleine vont is bedoeld voor kinderen, de grote voor volwassenen.

De 69 m hoge en vijf verdiepingen tellende romaanse klokkentoren, hier gezien door een van de bogen van de gotische beurs, La Llotja de Mar.