L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Figueres
Rambla. De Rambla met zijn meer dan 100 jaar oude platanen is een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Figueres. In dit bedrijvige stadje zetelt het bestuur van de comarca L'Alt Empordà.
Casa Salleres (1904). De omgeving op en rond de Rambla kwam tot ontwikkeling in de 19e en begin 20e eeuw.
Neoklassieke en moder- nistische gebouwen uit die tijd, zoals Casa Salleras (1904) met een smeedijzeren loggia met glas in lood vensters, bepalen nog steeds het stadsbeeld.
Het ook aan de Rambla gelegen Museu de L'Empordà herbergt een collectie regionale archeologische en romaanse voorwerpen en Catalaanse kunst. In het Dalí jaar 2004 was de voorgevel bedekt met een van Dalí's werken. Aan een plein grenzend aan de Rambla ligt het modernistische Cinema-Teatre El Jardí.
Aan de noordzijde van de Rambla liggen de talrijke straatjes van het oude middeleeuwse Figueres. Het is nu een gezellig winkelcentrum dat alleen voor voetgangers toegankelijk is.
Plaça de l'Ajuntament. In het midden van deze oude wijk ligt het sfeervolle, met arcaden mgeven Plaça de l'Ajuntament. Een wandeling door Figueres eindigt zeker op een van de gezellige terrasjes aan dit plein.
In de drukke straatjes rond het plein is hier en daar toch wel een stille lek te vinden zoals achter dit hek of in de uit de 14e eeuw daterende Sant Pere. Deze in Catalaanse gotiek gebouwde kerk heeft in de burgeroorlog veel te lijden gehad en is deels herbouwd in neogotische stijl.
Een alleraardigst artesania-winkeltje met de naam "Rosa" is te vinden aan de Carrer Jonquera vlak bij het Plaça de l'Ajuntament. Er is daar in de loop der jaren helemaal niets veranderd. Alleen de caganers (vitrine rechts), krijgen zo nu en dan uitbreiding met weer een nieuwe uitvoering.

Naast de os, de ezel, de schapen en herders mag in een Catalaanse kerstal de caganer niet ontbreken. De poepende boer, met de catalaanse rode baretina, staat symbool voor de vruchtbaarheid van het land.
Teatre-Museu Salvador Dalí
Teatre-Museu Dalí, een voormalig theater vol met werk van een excentrieke kunstenaar uit Figueres, ingericht door Dalí zelf.
Museu del Joguet
Museu del Joguet. In het voormalig Hotel Paris is het bijzonder originele Museu del Joguet gevestigd, een museum met een grote collectie kinderspeelgoed uit alle tijden.
Castell de Sant Ferran
Castell de Sant Ferran, het grootste fort van Europa.
Monumenten
Monumenten. Enkele monumenten in Figueres die verband houden met de stad of de streek.