L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Roses
In de 8e eeuw v. Chr. vestigde zich aan de noordelijke zijde van de beschutte baai een Griekse kolonie van het eiland Rhodos en stichtte de oudste Catalaanse stad Rhoda. Later vestigden zich er ook Romeinen. Met de opkomst van Emporion bij L'Escala neemt de invloed van Rhoda af. Veel later werd Roses van strategisch belang. In de strijd tegen de Turken liet Carlos V er de Ciutadella bouwen, een stervormig verdedigingswerk dat begin 19e eeuw echter grotendeels door de Fransen werd verwoest. De visserij vormde lange tijd een belangrijke drijfveer voor het stadje maar tegenwoordig leeft Roses in belangrijke mate van de watersport en het toerisme.
Passeig Marítim, een lange boulevard met palmbomen langs het strand van het oude centrum naar de haven. Op de achtergrond Castell de la Trinitat, een verdedigingswerk ter bescherming van de haven, dat uit dezelfde tijd dateert als de Ciutadella aan de andere kant van Roses.
Terrasjes in het oude centrum. Op het pleintje staat een alleraardigst, geheel met mozaïek bekleed kraantje.
De geheel volgebouwde 223 meter hoge en naar het westen gekeerde Puig Rom badend in het licht van een ondergaande zon. Op de voorgrond grote, recent uitgebreide jachthaven van Roses.
Zicht op het Montgrí massief aan de overkant van de baai.
El Far de Roses.
Ook in Roses heeft het modernisme hier en daar zijn sporen achtergelaten, getuige deze fraaie gevel.

Enkele kanonnen langs het strand herinneren nog aan de tijd dat Roses van strategisch belang was. Dit kanon lijkt gericht te staan op de toren in Empuriabrava.
Tegen het einde van de middag lopen de visserschepen, begeleid door honderden meeuwen de haven binnen. Even later galmen de luidsprekers van de visafslag over het haventerrein.