L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Castelló d'Empúries
La Catedral d'Empordà. Castelló d'Empúries is een rustig stadje in een landelijke omgeving. In de wijde omgeving is de Església de Santa María de Castelló al te zien want de kerk ligt op het hoogste deel van het stadje. Castelló d'Empúries was tijdens de middeleeuwen het centrum van de macht in het graafschap Empúries. Dat is ook nog aan het grote aantal voorname gebouwen te zien, niet in de laatste plaats de kathedraal.
Plaça dels Homes. Een aantal smalle steegjes leiden naar de centraal in het stadje gelegen kleurrijke Plaça dels Homes. Het pleintje heeft rondom arcaden en terrasjes. Het meest in het oog springt het Casa de Vila, in de middeleeuwen de Llotja de Mar. Daar regelde men in de middeleeuwen de bevaarbaarheid van de Muga. De massieve gevel, gedecoreerd met een wapenschild rust op de puntige bogen van het portaal.
Farinera
Farinera. Deze meer dan 100 jaar oude maalderij, die wordt aangedreven door een watermolen, is nog volledig intact.
Santa María de Castelló
Santa María de Castelló. Deze indrukwekkende kerk herbergt onder meer een bijzonder albasten retabel.
Empuriabrava
Empuriabrava is met zijn villa's met boten langs 25 km kanaal een volstrekt andere wereld dan het oude stadje Castelló d'Empúries waar het bestuurlijk onder valt.
Vlindermuseum
Mariposario, een museum met levende tropische vlinders. Ook de ontwikkeling van pop tot vlinder kan hier worden bewonderd.
Rentador Public. Het kanaaltje "Rec del Molí" dat de maalderij de waterkracht levert voor de benodigde energieopwekking, voorziet ook deze openbare overdekte wasplaats even verderop van water.
Pont Vell, een middeleeuwse brug (begin 14e eeuw) vormt de verbinding van de oude weg naar Figueres over de Riu Muga. De brug telt zeven bogen en is te vinden aan de westkant van Castelló d'Empúries.