L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
L'Alt Empordà
L'Alt Empordà is het meest noord-oostelijk gelegen gewest van Catalonië. In het hart van de met heuvels omringde laagvlakte ligt de hoofdstad Figueres. De kustlijn loopt van Port Bou aan de grens met Frankrijk tot de baai van Montgó ten zuiden van L'Escala. Delen daarvan zijn beschermd natuurgebied. Een aantal plaatsen aan de kust zijn sterk op het toerisme gericht, terwijl het binnenland agrarisch georiënteerd is. Op de zuidelijke hellingen van de Pyreneeën bevinden zich de wijngaarden van de D.O. Empordà, meer naar het zuiden, het stroomgebied van de Muga en de Fluvià, is er voornamelijk land- en tuinbouw. L'Alt Empordà heeft drie beschermde natuurgebieden binnen haar grenzen: PN dels Aiguamolls de L'Empordà, PN de Cap de Creus en PN de L'Albera.
Landschap
Landschap. De land- en tuinbouw is in zekere mate beeldbepalend voor het landschap achter de kust: fruitbomen en op de wat drogere grond daarachter zonnebloemen, alfalfa en mais; verder landinwaarts olijfgaarden en op de hellingen in het noorden de wijngaarden.
Dorpjes
Dorpjes. In het achterland van L'Alt Empordà liggen een aantal oude dorpjes met massieve boerenhoeven van vaak enkele eeuwen oud. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan.
PN dels Aiguamolls de L'Empordà
PN dels Aiguamolls de L'Empordà is een waterland (aiguamoll) met vele soorten watervogels. Ooievaars hebben een bijzondere plaats in dit park. Hun dagelijkse leven, maar ook van de andere vogels, kan vanuit observatoria worden waargenomen.
PN de Caap de Creus
PN de Cap de Creus. Waar de uitlopers van de Pyreneeën abrupt en met veel baaien in de Middellandse Zee eindigen ligt het PN de Cap de Creus.