L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Castelló d'Empúries - Ecomuseu Farinera

De maalderij (farinera) in Castelló d'Empúries toont de stand van de industrialisatie aan het einde van de 19e eeuw. De farinera is nog geheel intact. Naast deze nog werkende installatie wordt ook met authentiek beeldmateriaal getoond hoe het proces van maaien tot meel in zijn werk ging.

De maalderij beslaat drie verdiepingen en wordt aangedreven door een watermolen, die het water van de rivier La Muga betrekt via een kanaal, Rec del Molí. De tekening hieronder geeft een indruk van de hele machinerie, waarvan de werking op gedetailleerde wijze wordt uitgelegd.

Middels een gecompliceerd stelsel van houten kokers wordt het product in verschillende stadia van het proces van boven naar beneden en weer terug gestuurd, om zo alle processtappen te kunnen doorlopen. Aan het einde van een ingewikkelde keten van het reinigen van de hele graankorrels tot en met het vermalen tot meel, worden de zakken gevuld en afgewogen.

Centrifugaal-regulator, een slimme contraptie om het tempo van de machinerie in bedwang te kunnen houden.

Pakhuis. Het pakhuis wordt gebruikt als expositieruimte. In het kader van het Dalí-jaar (2004) was de speciale relatie tussen Dalí en brood in deze ruimte in beeld gebracht onder de titel "Pa, pa i sempre pa".