L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
D.O. Empordà - Castillo Perelada
Peralada wordt gedomineerd door de bodega Castillo Perelada en wat daarbij hoort. Deze bodega is nauw verbonden met het kasteel. Miguel Mateu kocht in 1923 het kasteel, de tuinen en de bijbehorende abdij en hervatte daar de productie van wijn die in de hele streek jaren had stilgelegen door het vernietigende werk van de druifluis. De abdij gaf onderdak aan zijn privé- collecties glaswerk, keramiek en schilderijen.
Het karakteristieke kasteel met zijn twee torens stamt uit de 14e eeuw en werd in de 16 eeuw verder uitgebouwd tot een paleis. De monniken van het aan het kasteel verbonden abdij Convent del Carme produceerden al eeuwen geleden wijn. Nu is Castillo de Perelada een van de meest prestigieuze bodegas van het land.
Het kasteel, de tuinen en het Convent de Santa Carme is privébezit dat behoort tot het familie-bedrijf waartoe ook de bodega behoort. Het kasteel is niet voor het publiek toegankelijk m.u.v. het deel dat als casino in gebruik is. De prachtig verlichte kasteeltuinen zijn in de zomer het decor van het "Festival de Música Castillo de Peralada" met een keur aan klassieke concerten met internationale reputatie en artiesten van formaat zoals de tenor Placido Domingo.
Castillo Perelada is wel de bekendste bodega en veruit de grootste in de Empordà. Cavas del Ampurdán S.A. brengt onder de naam Castillo Perelada jonge wijnen (waaronder de witte "Blanc de Blancs"), varietales, een crianza en een reserva op de markt, allen onder D.O. Empordà. Verder brengt deze onderneming nog een aantal exclusievere wijnen op de markt, waaronder de prestigieuze "Gran Claustro". De goedkopere "Masia Perelada" (rood, wit, rosé), ook afkomstig van Cavas del Ampurdán, heeft het herkomstkeur-merk D.O. Catalunya. Dit geldt ook voor de bekende "Blanc Pescador", een sprankelende, licht mousserende witte wijn.

Het logo van Castillo Perelada is ontleend aan het wapenschild van de Rocabertí, een familie die gedurende vele eeuwen betrokken was bij het bestuur van de streek en ook het kasteel liet bouwen. Tegenover het kasteel liggen de bedrijfsgebouwen van de bodega en de winkel waar alle producten te koop zijn.
Museu Castell de Paralad
Museu Castell de Peralada (Convent del Carme). In de kelders van de abdij, waar de broeders ooit de wijnbereiding begonnen, zijn zeer oude wijnvaten en andere bij dat proces benodigde attributen te zien.
>Het logo van Castillo Perelada toegepast op de tegelvloer in de abdijkerk.