L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
Festa de la Anxova
Het Festa de la Anxova (Fiesta de la Anchoa) wordt in de regel gevierd in het eerste weekend van oktober.
Op het plein La Riba naast het strand La Patja wordt "pa amb tomàquet i anxoves" volgens het traditioneel Escalens recept geserveerd aan het publiek, om onder begeleiding van een glas "vi negre" te worden genuttigd, terwijl havaneres voor de juiste stemming zorgen.
Ruta de la Tapa de l'Anxova. Naast de traditionele tapa serveren een groot aantal bars en restaurants bijzondere tapas met ansjovis als een van de ingrediënten. Lees meer hierover .
Iedereen moet in de rij. Achter de tafels wordt er druk belegd en getapt om in korte tijd iedereen aan een broodje met Anxoves de L'Escala met een glaasje wijn te helpen.
Stokbrood, tomaat en ansjovis... ...en wijn uit Empordà
Voor de meerpaal waar vroeger de grote zeilschepen afmeerden worden de zeemansliederen ten gehore gebracht zoals:
Vell Pescador
L'Acordio Captaire
De bezetting: een gitaar, een accordeon en een contrabas en meerstemmige zang. Meer havaneres zijn te beluisteren in augustus tijdens het jaarlijkse optreden van "Els Pescadors de L'Escala" en tijdens de "Cantada d'Havaneres" in het voorjaar, dan onder het genot van gegrilde sardines.
Jornades gastronòmiques del Suquet de Peix. Het ansjovisfeest is niet het enige evenement dat L'Escala op gastronomisch gebied te bieden heeft. Gedurende twee culinaire weken serveren diverse restaurants, elk op hun eigen manier en ingepast in een compleet menu, het traditionele en typische Escalencse gerecht: "Suquet de Peix". Meer over dit gerecht .