L'Escala Costa Brava....
...een informatieve site over L'Escala en omgeving met veel foto's...
L'Escala - Actueel
25-05-18 - Camping Maite en Hotel Nieves Mar weer open
Voor de klanten van Camping Maite die afgelopen jaar niet op deze camping terecht konden is er goed nieuws. Op 1 juni gaat de poort weer open en kunt u er weer terecht. En ook Hotel Nieves Mar, overgenomen door grup Rosa dels Vents, heeft inmiddels zijn deuren weer geopend.
05-11-17 - Roerige tijden in Catalonië
Het dagelijkse leven lijkt gewoon verder te gaan, zeker in een dorp als L’Escala, maar niettemin is de spanning enorm. De relatie Spanje-Catalonië verkeert in een ongekende crisis, de grootste sinds de totstandkoming van de Spaande grondwet (1978, drie jaar na het einde van de Franco-dictatuur). Het zal niemand ontgaan zijn, de recente politieke ontwikkelingen in Catalonië. Vrijwel dagelijks is dit thema in het nieuws. Op de pagina Diada de Catalunya - een sleutelwoord in deze crisis - leest u een samenvatting hierover, maar ook over de aanloop naar deze crisissituatie en over wat (een deel) van de Catalanen beweegt.
09-07-17 - Hotel Nieves Mar overgenomen door grup Rosa dels Vents
Grup Rosa dels Vents heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Hotel Nieves Mar, dat sinds 2015 gesloten is. Het is de bedoeling dat het hotel komend jaar weer in gebruik zal worden genomen. Het hotel heeft 75 kamers en beschikt daarmee over een groot deel van de hotel accomodatie in l'Escala.
08-07-17 - Camping Maite gesloten
Dit voorjaar troffen bezoekers van Camping Maite een gesloten poort aan. Dit als gevolg van een faillissement. De sluiting wordt ook op de site van Camping Maite bevestigd. Op de site staat vermeld dat de sluiting tijdelijk is.
15-04-16 - Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix de l'Escala
Vandaag is voor de 21-ste keer de gastronomische week weer van start gegaan. Centraal daarbij staat het typisch Catalaanse gerecht “Suquet de Peix”. Zestien restaurants staan weer klaar om hun eigen interpretatie van dit gerecht aan hun gasten voor te schotelen, waarbij elk restaurant dit vaste item aanvult met voor- en nagerechten tot een verrassend menu. Deze culinaire week duurt tot en met 30 april.
Meer over Suquet de Peix.
Flyer met de deelnemende restaurants en hun menu's.
27-03-16 - Front marítim zo goed als klaar
Het nieuwe dorpscentrum rond “La Platja” is vrijwel klaar. Op dit moment wordt nog de laatste hand gelegd aan La Riba en de toegang tot het strand. Het hele gebied vanaf La Punta tot aan bar Eivissa heeft een uniforme bestrating gekregen en is inmiddels opengesteld voor het publiek. Langs de zee staan een groot aantal banken, en - voor het eerst in het dorpscentrum van L’Escala - staan er langs het strand nu ook bomen: tamarisken, horend bij de kust van de Empordà en geheel in stijl met de bomen langs de Passeig Marítim en Passeig Riells.
30-01-16 - Nieuwe toeristische site van L’Escala
Op 29-01-2016 heeft de Gemeente L’Escala een geheel nieuwe website gelanceerd. De site heeft een compleet nieuwe opmaak en indeling gekregen en daarnaast is de site nu ook responsive gemaakt, zodat de site op zowel laptops als mobiele devices goed te bekijken is. De link naar de website van de gemeente is niet veranderd: www.visitlescala.com Verwijzingen vanuit L’Escala Costa Brava naar pagina’s en pdf-documenten van de oude site zijn bijgewerkt naar vergelijkbare versies daarvan op de nieuwe site.
24-01-16 - Dorpscentrum op de schop
De renovatie van het dorpscentrum waar we eerder over berichtten is momenteel in volle gang. Nog voor het toeristisch seizoen begint moeten de werkzaamheden rond La Platja beëindigd zijn. Komend voorjaar zal de strook vanaf La Punta tot Casa Blanca met een uniform plaveisel een geheel nieuwe aanblik hebben en zal het verkeer uit dit deel van het dorp verdwenen zijn. Vanwege de werkzaamheden krijgt de carnavalsoptocht dit jaar (zondag 7 februari) een andere route. Het eerste deel van de route blijft zoals gebruikelijk Avinguda Girona en Avinguda l'Ave Maria. Aangekomen bij de zee gaat de stoet dan richting Riells verder over de Passeig Marítim en vervolgens via de Cami Ample naar Plaça Catalunya. Op dit moment hebben er 1300 deelnemers verdeeld over 20 groepen ingeschreven.
27-11-15 - Meer dan 50 activiteiten rond kerst in L’Escala
Vanaf 4 december brandt de kerstverlichting weer in L’Escala. Dat is ook het startmoment voor ruim vier weken vol activiteiten rond de kerst, waaronder de gebruikelijke kerstmarkt (van 5 t/m 8 december) en de aankomst van de drie koningen op 5 januari. Een van de nieuwtjes dit jaar is de “shopping night” op 5 december. Een honderdtal winkels in centrum openen ’s avonds van acht tot twaalf uur hun deuren en bieden dan allerlei kortingen en promoties. Op deze koopavond zullen ook een dertigtal winkels van buiten het centrum hun producten aanbieden op stands op de kerstmarkt. Het geheel wordt opgeluisterd met muziek, dans en theater.
Op driekoningen (6 januari) gaat de kerstverlichting weer uit.
Alle activiteiten zijn te vinden in de agenda.
18-09-15 – Festa de l'Anxova / Ruta de la Tapa de l’Anxova
Tijdens het weekend van 2-4 oktober wordt voor de 25ste keer het Festa de la Anxova gevierd, een feest dat is gewijd aan de ansjovisindustrie, de kurk waar L’Escala lang op heeft gedreven. Uiteraard kan op zondag - zoals gebruikelijk rond het middaguur op La Riba - dit uitgesproken Escalencs product worden genuttigd met een glaasje wijn en muzikale omlijsting met havaneres gezongen door de groep “Les Anxovetes. Ook dit jaar is er weer de Ruta de la Tapa de l’Anxova. Maar liefst 45 bars/restaurants serveren elk weer een exclusieve tapa met, uiteraard, ansjovis als vast ingrediënt. Voor het proeven van alle tapas zijn 6 dagen beschikbaar: 25-27 september en 2-4 oktober. Meer details over deze en ander activiteiten zijn te lezen in de brochure die hier (deels) is te bekijken. De brochure is beschikbaar in alle deelnemende bars/restaurant en dient tevens als wedstijdformulier. Afhankelijk van het aantal geproefde tapas zijn er prijzen beschikbaar. De hoofdprijs is een diner voor twee bij Can Roca in Girona, het beste restaurant ter wereld. Deze prijs werd verleden jaar door een Nederlander gewonnen!
05-09-15 - Jazz al Port
Het vorig jaar voor het eerst gehouden "Jazz al Port" beleeft op 11, 12 en 13 september haar tweede editie met een zestal concerten, een jamsession en een dj-optreden. Op zaterdag 12 september speelt het Nederlandse Benjamin Trio op "la Placeta" tussen Navili en Octopus. Het jazzfestival - in de vorm van een diner-, aperatief- of koffieconcert - wordt georganiseerd door de restaurants Navili, l'Octopus en Jardí la Clota. Zie: flyer Jazz al Port.
30-08-15 - Festa Major 2015 van start
Gisteren is het Festa Major weer van start gegaan. Na de officiële openingstoespraken op het balkon van het gemeentehuis demonstreerden de castellers Vailets de l’Empordà hun kunsten. Aansluitend was er de traditionele botiferrada op Plaça Victor Català, gevolgd door de ritmische klanken van populaire Spaanse en Latin melodieën. Ook dit jaar staan er weer een vijftigtal activiteiten op de agenda, die deels al voor de officiële opening hebben plaatsgevonden zoals o.a. de “Nit de la Sardana”, de nachtelijke wandeltocht "Marxa Nocturna de l’Anxova" en de zwemwedstrijden van Riells naar La Platja (2200m) en de "Cargolada" rond El Cargol (600m). Naast een reeks activiteiten op La Platja en Plaça Catalunya is er gedurende het hele Festa Major ook veel muziek om naar te luisteren en op te dansen: dagelijks sardana, nachtelijke "Concerts de Barrakes" voor de jeugd en in de sporthal de gebruikelijke concerten gevolgd door bal met o.a. La Maravella en La Selvetana. Op 3 september wordt om tien uur het Festa Major afgesloten met een groot vuurwerk. Alle activiteiten zijn te vinden in de agenda.
02-07-15 - Cobla Amsterdam komt naarL'Escala
De sardana komt op deze site meermalen ter sprake. Logisch, het is een essentieel onderdeel van de Catalaanse cultuur. Een dans in een kring op muziek van de cobla: elf muzikanten met muziekinstrumenten die speciaal voor de sardana ontwikkeld werden. Alle cobla's zijn Catalaans. Met één uitzondering: de "Cobla Amsterdam". Professionele muzikanten die de sardana beheersen als de Catalanen zelf. Zij kregen er zelfs het "Kruis van Sant Jordi" voor, een hoge Catalaanse onderscheiding. Zaterdag 11 juli, spelen zij in L' Escala. Om 22:00 uur op La Platja. Het is een optreden in een reeks van concerten die de cobla geeft op hun tournee door Catalonië van 10 tot 20 juli..
08-06-15 - Winnaar Ruta de la Tapa de l'Anxova 2014 naar Can Roca
Het heeft even geduurd, maar afgelopen week was het zover: een diner voor twee bij het fameuze driesterren restaurant El Celler Can Roca in Girona, de hoofdprijs van "La Ruta de la Tapa de l'Anxova" van 2014. De gelukkige prijswinnaar was een Nederlander, hier samen met zijn tafelgenote op de foto met sommelier Josep, een van de drie broers Joan, Josep en Jordi Roca, die samen het wereldberoemde restaurant runnen.
Een "onvergetelijke, ongelofelijke en niet te overtreffen ervaring, een unieke belevenis", aldus de opgetogen winnaar in een interview met L'Escala Costa Brava over het restaurant, dat recent nog verkozen werd tot 's werelds beste restaurant, na in 2013 al eerste te zijn geweest en vorig jaar tweede. De winnaar - zelf een enthousiast hobbykok - was speciaal voor het "in ontvangst nemen" van de prijs naar Girona gevlogen: "na de ontvangst met cava volgden 16 verschillende amuses, de ene nog mooier en lekkerder dan de andere, daarna 10 gerechten met vis en vlees en 3 nagerechtjes en bij alles een passende wijn! Elk gerecht een overweldigende smaaksensatie én een waar kunstwerkje, zonde om eraan te beginnen! Maar gelukkig hebben we de foto's nog! In een ontspannen sfeer ruim vier uur lang verwend door zeer vriendelijk personeel".
19-05-15 - 40ste Aplec de la Sardana
Zondag 7 juni zal er op de Plaça Catalunya de hele dag de muziek van cobla's klinken en zal er weer volop de sardana gedanst worden. Zoals veel plaatsen heeft ook L' Escala zijn jaarlijkse "Aplec de la Sardana". Een viertal cobla's zullen, afwisselend en soms tegelijk, een groot aantal sardana's spelen. De deelnemende cobla's zijn: Ciutat de Girona, Bisbal Jove, Els Rossinyolets en uiteraard de eigen cobla, La Principal de L'Escala. Voor de middag, aanvang 10:30 uur, worden er een 12-tal sardanas gespeeld en na de middag, aanvang 16:30 uur, volgen er nog eens 16. Een vast onderdeel van het ochtendprogramma is een concours voor kinderen, dat wordt ingeleid met een zogeheten "galop d'entrada", een ritmische introductie van de deelnemers. Het middagprogramma wordt onderbroken voor de presentatie van de "pubilla de la sardana" van 2015. De aplec van L'Escala wordt georganiseerd door de Agrupació Sardanista Escalenca "Avi Xaxu". Meer over sardana, aplec, galop, etc.: en .
11-05-15 - L' Escala 2x1
Zaterdag 30 en zondag 31 mei organiseert ADET)* wederom een heel aantrekkelijke kortingsactie onder de naam L'Escala 2x1: twee voor de prijs van een. Het gaat om een korting bij sportieve- en natuuractiviteiten, hotels, restaurants en musea. Deelnemende partijen zijn te vinden op: lescala2x1.cat.
)* ADET is een gemeentelijke instelling ter bevordering van de economie en het toerisme in L' Escala.
07-05-15 - Temps de Flors
Temps de Flors 2015 Tientallen patio's in het hart van het historische Girona die normaal aan het oog onttrokken zijn, zullen vanaf aanstaande zaterdag 9 mei weer worden opengesteld voor het publiek. Deze patio's, maar ook parken, historische gebouwen en monumenten zijn dan ingericht voor de 60ste editie van het prachtige bloemenfestival "Temps de Flors". Deze bijzondere en kunstzinnige bloemenshow, die een bezoek meer dan waard is, is te bezichtigen tot en met 17 mei en is vrij toegankelijk.
www.gironatempsdeflors.net Website Temps de Flors.
Meer over de Temps de Flors.
05-05-15 - Triumvirat Meditrerrani
Triumvirat 2015 Het komende weekend grijpt l'Escala weer terug naar het verre verleden onder de naam Triumvirat, een ludiek evenement, genoemd naar het driemanschap dat het antieke Rome bestuurde, met een mix van historie, culturele activiteiten, vermaak voor kinderen en regionale producten. Het evenement wordt, inmiddels voor de 20e keer, gehouden rond La Platja en op het MAC-Empúries terrein op 9 en 10 mei.
Meer over de Triumvirat.
Triumvirat-2015 Het programma van de Triumvirat Mediterrani, uitgegeven door Turisme L'Escala-Empúries.
22-04-15 - XX Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix
Deze week en ook nog volgende week tot en met 3 mei wordt het traditionele gerecht "Suquet de Peix" weer in diverse varianten aangeboden in de evenzo vele restaurants in L'Escala. Twintig restaurants doen er dit jaar weer aan mee. "Suquet de Peix" is de hoofdschotel en is onderdeel van een menu dat in elk restaurant op eigen wijze hierop is afgestemd (27-50 euro).
De restaurants en hun menu's.
20-04-15 - Cap Creus Online weer in de lucht
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in wat er zoal in de regio speelt, is sinds kort de digitale krant Cap Creus Online weer online. Het is een Cataans nieuwsbulletin, maar de artikelen zijn ook beschikbaar in het Spaans, Engels, Duits en Frans. De nieuwsberichten betreffen met name de regio Costa Brava - L'Empordà. Zie www.cbrava.com.
17-04-15 - Fira d'Entitats
Op zondag 26 april maart vindt voor de tweede keer de Fira d'Entitats plaats. Het gaat hier om een beurs waar verenigingen en organisaties zich presenteren aan de Escalencs op een groot aantal stands met tentoonstellingen, demonstraties, dans, workshops en andere activiteiten. Meer dan 40 verenigingen zullen daaraan deelnemen. De beurs wordt gehouden op de Plaça Catalunya van 10:00 tot 14:00 uur.
Een overzicht van alle deelnemers en een plattegrond van de stands (flyer uitgegeven door de organistatie).
04-03-15 - Festa de la Sal, cultureel erfgoed van Catalonië
Festa de la Sal, cultureeel erfgoed van Catalonië
Op zaterdag 14 maart zal "La Festa de la Sal" worden bijgeschreven in "el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya", het Catalaanse equivalent van de Nederlandse "Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed". De bijbehorende feestelijkheden beginnen om 12 uur in het museum, met een boekpresentatie, een conferentie en voordrachten van gedichten over het Festa de la Sal. Om twee uur opent de Sala Polivalent haar deuren voor een lunch voor iedereen, muziek, zang en dans.
Lees meer over het Festa de la Sal.
15-01-15 - Marató d'Empúries
Wie een sportieve prestatie wil verbinden aan een bezoek aan L'Escala, kan dat op 3 mei! Zo'n 2000 hardlopers, waaronder ook veel van buiten de landsgrenzen, zullen dan deelnemen aan de 8ste Marató d'Empúries. Deze marathon door het landelijk gebied rond L'Escala met start en finish op de historische grond van de Griekse nederzetting wordt georganiseerd door de Gemeente L'Escala met steun van de Catalaanse Atletiek Federatie. Behalve voor de marathon (42.195 km) kan ook gestart worden voor een halve marathon en een afstand van 10 km. Op 2 mei zijn er drie afstanden (1000, 1400 en 1600 meter) voor kinderen (ingedeeld naar leeftijd). Meer informatie en online inschrijven: www.maratoempuries.com (ook in engels en frans).
13-01-15 - Programma Carnaval 2015
Op 14, 15 en 16 februari wordt er in L'Escala weer Carnaval gevierd met als hoogtepunt de optocht, "La Gran Rua de Carnaval". Om 11 uur begint de optocht en trekt achtereenvolgens door de Av. Girona, Av. Ave Maria, Pg. Lluis Albert, Port d'en Perris, Pg. J.M. Isern om tenslotte op La Platja ontbonden te worden. Op zaterdag is er een optocht voor de kinderen en elk dag is er bal.
Zie ook het programma en
een impressie van 11 jaar carnavalsoptocht in L'Escala.
Nieuwsberichten t/m 2014