L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
Festa del Carme
La Verge del Carme is de beschermvrouwe van de zeevarenden. In L'Escala zijn dat de vissers. Op 16 juli - de naamdag van La Carme - wordt er daarom feest gevierd in veel vissersplaatsjes. Dus ook in L'Escala. Een belangrijke gebeurtenis op die dag is "La Processó de Nostra Senyora del Carme". Bij deze processie over zee gaat het Mariabeeld - dat voor deze gelegenheid even uit een van de kapellen van de Sant Pere kerk wordt gehaald - per boot naar La Platja, het strand in het dorp. Voor de ontvangst op het strand worden de badgasten tijdelijk aan de kant geschoven. Dan trekt de processie onder ruime belangstelling voort naar de kerk, muzikaal begeleid door de plaatselijke cobla en aangevuld met de gegants van L'Escala en een lange stoet gevormd door de ouderen van het dorp, want op deze dag worden zij in het zonnetje gezet. Bij deze "Homenatge a la Vellesa" loopt de plaatselijke jeugd zij aan zij met opa of oma mee in de processie. Na de plechtigheden in de kerk brengt het ouderenkoor nog enkele liederen te gehore en wordt er buiten op het kerkplein ter afsluiting de sardana gedanst. Daarbij wordt er voorzichtig rond een kleurig tapijt, gemaakt van zout, gedanst.
Processó de Nostra Senyora del Carme
La Processó de Nostra Senyora del Carme. De processie over zee: de plaatselijke rondvaartboot Atlàntida gaat voorop met het beeld op de voorplecht en wordt gevolgd door enkele vissersschepen en tientallen luid toeterende jachten en bootjes.
Homenatge a la vellesa
Homenatge a la vellesa. Na aankomst op het strand gaat de processie verder door de straten van L'Escala en gevolgd door een lange stoet jong en oud keert Nostra Senyora del Carme, weer terug naar een volle kerk.
Catifa de sal
Catifa de sal. Een tapijt voor de ingang van de kerk, gemaakt met gekleurd zout, beeldt elk jaar een ander thema uit. Rondom dit tapijt wordt er na afloop van de gedanst.