L'Escala Costa Brava....
...landelijke vergezichten met rijstvelden, akkers, cipressen en oude boerderijen...
Fietsroute L'Estany de Bellcaire ( 12.6 km)
El Cortal Nou. Het met talrijke kanaaltjes (recs) doorsneden lage en vlakke gebied achter het Montgrí-massief tussen L'Escala en Bellcaire ontstond in de 18e eeuw na de drooglegging van een oorspronkelijk moerasachtig gebied, L'Estany de Bellcaire. Het heeft een voornamelijk agrarische bestemming. De lappendeken van akkers, afgewisseld met bomen, struikgewas en rijen cipressen, met op de achtergrond steeds de heuvels van de Albera of het Montgrí-massief, maakt het landschap afwisselend en plezierig om doorheen te fietsen. Er zijn geasfalteerde landweggetjes en met steenslag verharde paden. Een gevarieerde fietstocht loopt via Sobrestany, Bellcaire, Albons via Camp dels Pilans terug naar L'Escala. Begin deze fietstocht bijvoorbeeld bij het pad, Camí dels Enstanys, dat vanaf het voetbalveld naar het zuiden loopt. Na enkele honderden meters passeert u de statige boerderij El Cortal Nou. Dit punt is ook vanuit Riells te bereiken via de Camí dels Termes, een pad dat de gehele zuidgrens van L'Escala van Montgó tot Cortal Nou volgt. Het laatste stukje van de Camí dels Termes is nogal hobbelig en gaat vrij snel naar beneden.
Het pad slingert enigszins, maar loopt steeds in zuidelijke richting en volgt de bosrand van het aan de linkerkant gelegen PN del Montgrí. In de verte ligt een heuvel met daarop Bellcaire.
Wat zuidelijker wijkt het pad wat van de bosrand; aan weerszijden liggen korenvelden.
Recs. Het hele gebied wordt doorkruist met kanaaltjes waarvan de oevers vaak begroeid zijn met lisdodden.
Kleurige weiden in het voorjaar. Ga aan het einde van de Camí dels Estanys naar rechts, de Camí de Sobrestany in.
Mas Forges
Even verderop voert het pad langs Mas Forges, een oude boerderij met een rechthoekige defensietoren.

Groene hagedis
Deze felgroene diertjes zijn nogal schichtig, maar soms laten zich toch fotograferen.
Voorbij de boerderij bieden twee rijen oude knokige platanen een aangename schaduw. Wat verderop, na het gehucht Sobrestany, komen de rijstvelden goed in beeld.
Een regelmatig terugkerend tafereel in deze omgeving: een kudde schapen onderweg van de schaapskooi naar een te begrazen terrein.
Mas Llacer. In mei worden de akkers rond deze vervallen boerderij onder water gezet. In de loop van enkele dagen verdwijnt het hele gebied dan onder water. Een paar weken later steken de eerste sprietjes al boven het wateroppervlak uit en kort daarop kleurt het gebied weer groen.
Estanys
L'Estany de Bellcaire. Het pad van L'Escala naar Bellcaire voert in een ruime boog om de rijstvelden, gebieden die in het voorjaar onder water worden gezet voor de rijstcultuur.
Bellcaire
Bellcaire. Enkele honderden meters verder ligt Bellcaire. Steek voor een kort bezoekje aan dit middeleeuwse dorp de provinciale weg (Carretera de L'Escala) over.
fietsroute Pla d'Ullà
Pla d'Ullà. Aansluitende fietsroute naar Torroella de Montgrí via Ullá. Blijf links op het fietspad langs de provinciale weg en volg na een kleine 200 meter de asfaltweg naar Ullà (Carrer Vell d'Ull).
Terug naar l'Escala via Albons. Verlaat Bellcaire aan de westkant, bij de Sant Joan de Bedenga, en volg de asfaltweg richting Albons.
Langs de route van Bellcaire naar Albons liggen hier en daar akkers met sorgo of kafferkoren, een gewas dat zijn oorsprong heeft in Afrika en goed gedijt op droge grond in warme streken. Het vervangt maïs als veevoer.
Vanaf eind juni bloeien op diverse akkers de zonnebloemen.
In augustus is het al helemaal gedaan met de zonnebloemen. Op het land verdrogen ze geheel voordat ze geoogst worden. In de verte ligt Albons, dat evenals Bellcaire zich licht boven het landschap verheft.
Albons. Het boerendorp Albons heeft zijn middeleeuwse karakter verloren. De paar straten van het dorp liggen in ringen rond een kasteel en de romaanse l'Església de Sant Cugat d'Albons (10e tot 13e eeuw) aan het Plaça del Poble. Dit stille dorpsplein is omgeven door schaduwrijke morera's (moerbei). Verlaat Albons aan de NO-zijde richting L'Escala.
In augustus is het al helemaal gedaan met de zonnebloemen. Op het land verdrogen ze geheel voordat ze geoogst worden. In de verte ligt Albons, dat evenals Bellcaire zich licht boven het landschap verheft.
Alfalfa. Nog een gewas dat kleur geeft aan het landschap: alfalfa. Over het donkergroen van de blaadjes hangt een blauwpaarse gloed van de bloempjes van dit gewas. Het dient als veevoer en kan meermalen per jaar gemaaid worden. De bergen op de achtergrond behoren tot PN L'Albera (links) en PN Cap de Creus (rechts).
U komt L'Escala binnen via Camp dels Pilans bij de Columna Emporitana.