L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Figueres - Monumenten

Monumento a Dalí. In het centrum van Figueres staat deze blinkende zuil waarin het gezicht van Dalí weerspiegelt. Een vreemd gevormde figuur op de grond zorgt via de cilinder voor het juiste beeld. Het verwijst naar de optische grap die Dalí in zijn museum gebruikte, waarbij de bekende blinkende fles van Ponche Caballero als spiegelende cilinder dienst doet.

Monumento a Narcís Monturiol. Op de kop van de Rambla staat een monument ter ere van een andere beroemdheid uit Figueres, de ingenieur Narcís Monturiol. Hij bouwde de eerste (Spaanse) onderzeeboot en stak met het van hout gemaakte vaartuig in 1859 de haven van Barcelona over.

Verspreidt over het centrum staan nog enkele monumenten, o.a.:
Monumento a Jaume I (1213-1276). Op het Plaça de Catalunya staat een monument voor de in Catalonië niet onbeduidende vorst Jaume I. De "Veroveraar" zette Catalonië op de kaart: hij zorgde voor uitbreiding van Catalonië, bracht welvaart (o.a. zeehandel, haven, beurs en werven in Barcelona) en hij stelde de Corts (het parlement) in.
Monumento de la Sardana. Evenals vele plaatsen in Catalonië heeft ook Figueres een monument voor de Catalaanse volksdans, de sardana.
Monumento de la Tramuntana. Een klein monumentje gewijd aan de tramontana, een stevige noordenwind die met name in de winter het humeur in de Empordà kan bederven, is te vinden op de rotonde achter de Torre Galatea. De kleding van de naar het noorden gekeerde vrouw wappert in de harde wind.

Monumento a Jaume I

Monumento de
la Sardana

Monumento de
la Tramuntana