L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
L'Escala - Castellers

Aangemoedigd door de felle klanken van de gralles bouwen de castellers, blootsvoets en altijd gekleed in een witte broek en gekleurd shirt, hun toren. Een traditie die vooral in het zuiden van Catalonië hoog gewaardeerd wordt. In 2007 voor het eerst in L'Escala, tijdens het Festa de la Anxova, laat de colla castellera uit Figueres haar kunsten zien. Een spannend schouwspel met gedrevenheid, kracht, evenwicht, moed en beleid als ingrediënten.

De bandana, een zwarte strook van een kleine tien meter lang en rond het middel gewikkeld, is zowel handgreep als voetsteun.

Een pilar wordt opgebouwd  binnen een castell. Dan wordt het castell afgebroken zodat de zuil overblijft.

Niets wordt er aan het toeval overgelaten. Onder de strakke regie van de cap de colla en met uiterste concentratie klimmen de castellers op elkaar  om zo een "menselijke toren" te bouwen. De torens worden in diverse varianten opgebouwd, waarbij steeds de jongste deelnemer, de enxaneta, helemaal naar boven klimt, daar de hand omhoog steekt met vier vingers in de lucht, daarmee refererend aan de vier strepen van de Catalaanse vlag, om vervolgens aan de andere kant van de toren weer naar beneden te klauteren.

De rollen zijn verdeeld: een flinke groep castellers vormt de basis van de toren, de pinya, nodig als vangnet, maar ook als gewicht voor stabiliteit en dan in volgorde naar boven: de folre, de manilles, de dosos, de aixacador en tenslotte de enxaneta.
Het is een bloedserieuze bezigheid en er worden ook wedstrijden georganiseerd. Een "kasteel" wordt als geslaagd beschouwd als het juist is opgebouwd en ook zonder kleerscheuren weer is afgebroken. De beste castellers gaan wel tot hoogten van negen of zelfs meer "lagen", maar ook een toren met zes niveau's, zoals deze, is al fors en spectaculair om te zien. De bekendste castellers komen uit de regio rond Vilafranca del Penedès en Tarragona. 

In de videoclip "Enxaneta", opgenomen in de Tarraco Arena in Tarragona, worden de kunsten van de castellers, met het focus op de jongste casteller, prachtig in beeld gebracht:  .