L'Escala Costa Brava....
...landelijke vergezichten met rijstvelden, akkers, cipressen en oude boerderijen...
L'Escala - Les Corts

Mas Torreportes, een van de boerderijen in Les Corts. "Les Corts d'Empúries" is een voormalig gehucht aan de westkant van L'Escala, waarvan de kern bestond uit een vijftal boerderijen uit de 16e tot 18e eeuw. De 12 m hoge versterkte wachttoren, onderdeel van Mas Torreportes heeft aan de bovenrand nog wel de kraagstenen, maar de borstwering is er niet meer.

El Molí de L'Escala. Vooraan aan de Camí de les Corts staat de prachtige voormalige 18e-eeuwse watermolen Molí de Vicenç, nu in gebruik als restaurant "El Molí de L'Escala".
Het kanaaltje, Rec del Molí, dat de molen van water voorziet loopt er onderdoor. In 1895, honderd jaar na de bouw van de molen en tot dat moment in gebruik als graanmolen, werd er in de molen een generator geplaatst voor de opwekking van elektriciteit ten behoeve van 113 straatlantaarns en een ijsfabriek in L'Escala, op dat moment een vrij uniek stukje infrastructuur in Catalonië. In de Carrer de la Torre zijn nog een aantal van deze gietijzeren lantaarns te zien .

Wat verderop aan het pad staan de monumentale boerderijen met vierkante en ronde verdedigingstorens (meer over dergelijke torens ). De open vlakten rond de boerderijen, tegenwoordig in handen van particulieren, hebben plaats gemaakt voor tuinen, die het zicht op de boerderijen wat ontnemen.