L'Escala Costa Brava....
...10 km kust met baaien, stranden, wandelpromenade's, rotsen de haven en het dorp...
L'Escala - Mar d'en Manassa

Mar d'en Manassa. Het oude centrum van L'Escala is gebouwd op een rotsplateau rondom het strandje La Platja. De bebouwing op deze, zich naar het noorden uitstrekkende uitloper van het Montgrí-massief volgt de grillige kustlijn gevormd door de rotsen, maar hier, bij Mar d'en Manassa, is toch een strook vrij gebleven. Deze strook maakt het mogelijk om een ruim 8 km lange wandeltocht te maken van Montgó, het uiterste zuiden van L'Escala, naar Sant Martí d'Empúries, het uiterste noorden, zonder daarbij van de kust te hoeven wijken. Het wandelpad loopt hier dicht langs de rotsen.
Dit open gebied wordt vaak gebruikt bij evenementen zoals Portalblau, Triumvirat en El Via Crucis de L'Escala.

Roca del Cargol. Pal voor Mar d'en Manassa ligt een rotsformatie waarvan de perimeter lijkt op een slak (el cargol). Vooral tijdens de llevant, een stevige oostenwind die voor lange en hoge golven garant staat, biedt dit uitzichtpunt (Mirador del Cargol) een fascinerende blik op de Roca del Cargol en de daarop uiteenspattende golven. Het ongeveer 60 m lange en vrijwel noordelijk van la Platja gelegen eiland bood enige beschutting aan de oude haven tijdens de uit het noorden waaiende tramontana.

Punta de la Creu, de noordelijke punt van Mar d'en Manassa. Hier zijn de laatste restanten van de visserij te vinden: scheepshellingen om de llaguts te dokken en enkele zogeheten barraques - schuurtjes om visgerei in op te slaan. Het pad loopt langs de barraques naar de Ronda del Pedró, de noordelijke uitvalsweg vanuit het oude dorpscentrum. Evenals de Passeig Marítim is deze weg.

Cala de la Creu. Bij Punta de la Creu begint een reeks van baaitjes die doorloopt tot Sant Martí d'Empúries, met als eerste Cala de la Creu. De Ronda del Pedró, voorzien van een wandel- en fietsstrook, loopt rond een in zee stekende rotspunt geleidelijk af naar zeeniveau.

Torre del Pedró
Torre del Pedró. Boven op de rots staat de, uit de 16e eeuw daterende Torre del Pedró, een van de twee torens die moesten waken over de veiligheid van de vissers en bewoners van de streek rond L'Escala.
Camí Forestal
Camí Forestal. Even verderop, bij het monument voor de Olympische spelen, begint het pad naar Sant Marí d'Empuries, een wandelpad door de duinen en pijnboombossen en langs stranden en de opgravingen van Empúries.