L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
L'Escala - Portalblau
Naast de al bestaande culturele activiteiten onder de naam "Clàssics L'Escala-Empúries", een reeks zomerconcerten in de Església de Sant Pere en de Església de Sant Martí, is L'Escala sinds 2008 een nieuw evenement rijker: "Portαλblau". Dit "Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània" biedt gedurende enkele weken in de zomer op meerdere locaties een podium aan een breed scala aan artiesten uit landen rond de Middellandse Zee. Het betreft vooral muziek, maar ook andere culturele activiteiten zoals een tentoonstelling, een gedichtenwedstrijd, cinema op straat, een gastronomische markt en conferenties. Het feit dat 100 jaar geleden de opgravingen in Empúries zijn aangevangen vormde de aanzet tot Portalblau. Het festival en de repertoirekeuze moet dan ook gezien worden tegen de achtergrond dat Empúries eeuwen geleden de toegangspoort was voor de beschaving die via de Middellandse Zee het Spaanse schiereiland bereikte. Website (Portalblau).
Plaça Víctor Catalá, de gebruikelijke plaats voor de groentemarkt, is tijdens Portalblau een van de locaties waar de culturele activiteiten plaatsvinden.
Plaça de la Sardana. Opzwepende muziek uit Marokko op de plaats waar normaal de cobla is gezeten.

Plaça de l'Univers (foto onder), is met zijn amfitheaterachtige opzet al veelvuldig als podium in gebruik. Daarnaast zijn er muzikale optredens op het Plaça Catalunya en uiteraard het Amfiteatre romà d'Empúries.