L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
Revetlla de Sant Joan


Revetlla de Sant Joan, de nacht van 23 op 24 juni, is het feest van de midzomer, de zonnewende. Evenals in de rest van Catalonië is er Sint-Jansvuur en steekt iedereen in L'Escala vuurwerk af. Voor familie en vrienden is er "Coca i Cava", mousserende wijn met cake, opgemaakt met pijnboompitten, amandelen en gekonfijte vruchten. Ook veel etablissementen bieden bij deze gelegenheid hun gasten "Coca i Cava" aan. 

La Flama del Canigó is een symbool van de de identiteit van de Països Catalans. Op de top van de Canigó wordt een het hout ontstoken dat bijeen is gebracht uit alle Catalaanse gebiedsdelen. Daarvandaan wordt het vuur weer naar alle delen van de streek gebracht om daarmee overal de Sint Jansvuren te ontsteken. Het is een gebruik dat ontstaan is in de Roussillon, het stukje Frankrijk waar ook Catalaans gesproken wordt. De Mont Canigou ligt in het Franse deel van de Pyreneeën. Al snel verbreidde het gebruik zich over de Spaanse grens naar Catalonië.

De vlam blijft het hele jaar door branden in het Castellet de Perpinyà (Perpignan, Frankrijk) en wordt op de 22e juni naar de top van de Canigó gebracht. Op de 23e om 1 minuut na middernacht wordt met deze vlam het houtvuur ontstoken. Het hout is op de zondag voor het begin van de zomer al naar de top gebracht door vertegenwoordigers uit alle windstreken. Het vuur wordt dan in lantaarns op allerlei manieren - te voet, te paard, per fiets of met de auto - naar alle dorpen en steden gebracht, om daar de vreugdevuren te ontsteken.

Arribada de la Flama del Canigó. Op de 23e komt de vlam ook in L'Escala aan en na een ceremonie wordt deze verspreid over een aantal door kinderen gedragen fakkels. Even later laaien de vlammen van het door de kinderen aangestoken Sint Jans-vuur huizenhoog op.

Twee tradities verenigd. In 2004 was er rond La Flama del Canigó iets bijzonders aan de hand. Met een kleine plechtigheid op het Griekse deel van Empúries werden twee tradities met elkaar verbonden: de eenheid van de Països Catalans met als symbool La Flama de Canigó en de vereniging der volkeren middels de Olympische Spelen met als symbool het Olympische vuur. Bij deze gelegenheid verbleef de Flama del Canigó vanaf de 23e juni enkele dagen op Empúries om daar op de 26e juni verenigd te worden met de Olympische vlam. Hierna ging het vuur via de luchthaven van Barcelona naar Rome en vervolgens naar Griekenland om daar de vlam bij de Olympische Spelen van 2004 te ontsteken.