L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
Trobada de la Vela Llatina

Trobada de las Barques de la Vela Llatina. Liefhebbers van het traditionele vissersbootje van de Middellandse zee treffen elkaar eens per jaar in de oude haven, La Platja de las Barques. Rond het middaguur lopen hun llaguts een voor een binnen in de haven en wordt het beeld van weleer (zie ) op La Platja voor even weer opgeroepen.

Na een verblijf van enkele uurtjes worden de deels op het strand getrokken scheepjes weer opgetuigd met hun karakteristieke driehoekige latijnzeil en kiezen ze het ruime sop om achter La Punta te verdwijnen. De badgasten kunnen hun plaats op La Platja weer innemen. Wie dit beeld wil zien moet wel de agenda raadplegen, want een vaste datum voor deze happenning is er niet. Soms wordt dit evenement tegelijk met een ander evenement, zoals Festa de la Sal, gehouden.

Llagut Mallorquin, de traditionele vissersboot, de zgn. "laúd (of llagut in het Catalaans) de sardinal", waarmee destijds werd gevist. Ze zijn in alle havens nog te vinden zowel oude maar ook nieuwe exemplaren. En ze worden nog steeds gebruikt, voor de visserij, maar ook vaak als plezierbootje. De llagut is een van oorsprong Mallorcaans scheepje dat door de Levantijnse vissers werd geadopteerd omdat het sterk en betrouwbaar was.