L'Escala Costa Brava....
...Romeinse soldaten in de straten en op het strand laten het L'Escala van weleer herleven...
L'Escala - Triumvirat Mediterrani
Armats op La Platja. Bewapende Romeinse soldaten op het strand, een niet alledaags beeld in L'Escala. Maar tijdens de Fira Grecoromana staat L'Escala een weekend lang in het teken van de Romeinen en de Grieken - de bewoners van directe omgeving van L'Escala rond het begin van de jaartelling - en het straatbeeld wordt dan beheerst door een legioen Romeinse soldaten.
"Panem et circenses", ofwel "brood en spelen", de Romeinen wisten daarmee al de gunst van het volk te winnen en dat is bij deze gelegenheid ook het geval. De middenstand van L'Escala die dit evenement organiseert speelt daar handig op in. Een mengeling van historie, cultuur, vermaak en middenstand valt het publiek ten deel onder de naam Triumvirat Mediterrani, een toepasselijke naam, ontleend aan de Romeinen: een bewindscollege van drie personen - het bekendste driemanschap werd gevormd door Julius Caesar, Pompeius en Crassus.
Meerdere plaatsen in de omgeving zoals onder andere Girona en Castelló d'Empúries kennen overigens een dergelijke traditie al sinds vele jaren, maar met de Grieks-Romeinse nederzetting Empúries in de nabijheid is het voor L'Escala natuurlijk een vanzelfsprekendheid vond men in 1995, reden om ook in L'Escala deze traditie in te voeren. Sindsdien heeft L'Escala dit jaarlijks terugkerend (ludiek) evenement dat meestal wordt gehouden in de lente, vaak begin juni, soms eerder.
Trobada de Manaies i Armats
Trobada de Manaies y Armats. Romeinse soldaten marcheren en defileren voor Caesar. Daarnaast zijn er demonstraties van gevechtsmethodes uit die tijd en laten soldaten zien hoe hun het dagelijkse leven in een kampement verging.
Mercat Grecoromà
"Brood" - Mercat Grecoromà. Griekse en Romeinse kooplui bieden artesania en lekkernijen van de streek te koop aan en in tavernes kan worden gegeten en gedronken.
Lluita de Gladiadors
"Spelen" - Volksvermaak. Op het strand wordt het volksvermaak gedemonstreerd met gevechten, maar ook met Olympische spelen en een mysterieus schouwspel met veel vuur.