L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
L'Escala - Festa Major

Op 2 september, de dag van Santa Máxima, beschermvrouwe van L'Escala, wordt het Festa Major van L'Escala gevierd. De feestelijkheden gaan officieel van start met een processie met de relieken van Santa Máxima.

De processie, die in 2009 voor het eerst plaatsvond, arriveert per sardinal over zee op La Platja en trekt vervolgens door de Carrer Máxima over een 200 m lang tapijt van zout en zand naar de kerk. De cobla loopt voorop in de stoet en onder begeleiding van sardanamuziek eindigt de processie in de kerk. Op de voorgevel van de kerk staat een beeld van Santa Máxima.

Tijdens het vier dagen durende Festa Major zijn er allerlei activiteiten en evenementen voor jong en oud, met elk jaar vaste onderdelen waaronder muziek, sardana, bal, een wielerronde, maar ook wisselende activiteiten zoals hierboven het optreden van la Farandola, een lokale groep folkloristische dansers of concerten op Plaça Victor Catalá, of zoals hieronder, op het strandje van Port d'en Perris.

Ook voor de kinderen is er vermaak. Op Plaça Victor Catalá staan lange tafels uitgestald waar kinderen uit het dorp hun eigen brood bakken en toetjes bereiden. En dan is er OFNIS (niet geïdentificeerde drijvende objecten), een jaarlijks terugkerend festijn voor de jeugd die met zelfgemaakte vaartuigen de zee opgaan.

Pyromusical. Het Festa Major en wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk met bijzondere effecten op het water.

Nit de Músics de Cobla. Sinds enkele jaren vormen muziekanten van een aantal cobla's voor deze gelegenheid een gran cobla en spelen onder de deskundige leiding van Lluís Albert i Rivas en met aanwijzingen van de pubilla van L'Escala de laatste sardana's op het Plaça de la Sardana van het jaar.

Castellers
Castellers. Na de opening van het Festa Major bouwen castellers uit Figueres hun huizenhoge menselijke torens, een puur Catalaanse traditie die vooral ten zuiden van Barcelona erg populair is.
Tonyina Gegant
Tonyina Gegant. Al in de aanloop naar Santa Màxima zijn er activiteiten, waaronder een viswedstrijd om de zwaarste tonijn.