L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
L'Escala - Sardana
Traditionele sardana-dans op La Platja. In de zomermaanden is de woensdagavond gere-serveerd voor de sardana. Op La Platja speelt elke week een andere cobla zes sardanas uit een onuitputtelijke voorraad. De Catalanen slaan massaal aan het dansen en zorgen voor een bijzondere sfeer op het plein. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen want naast de woensdagavond is er tijdens het Festa Mayor nog vier dagen lang 's middags en 's avonds sardana en tijdens de "Aplec de Sardana de L'Escala" (eerste zondag in juni) spelen meerdere coblas 's morgens en 's middags een groot aantal sardana's.
De cobla-bezetting v.l.n.r.:
voor: flabiol/tamborí, tible (2), tenora (2)
achter: trompeta (2), trombó, fiscorn (2), contrabaix.
Meer over de cobla en de sardana
Vell Record de L'Escala
Cobla La Principal de L'Escala - Recording: © Audiovisuals de Sarrià
Va de Trompeta
Cobla Montgrins - Recording: © DiscMedi
Sant Esteve. In de wintermaanden is er geen sardana, op enkele uitzonderingen na: op Sant Esteve (26 december) wordt er traditioneel sardana gedanst op La Riba en bij de Revetlla del primer dia wordt op 1 januari in alle vroegte het eerste licht van het nieuwe jaar begroet met de sardana.
Revetlla del primer dia. Het gebeurt op de top van Montgó. De cobla neemt plaats op een podium onder de Torre de Montgó en bij het eerste ochtendgloren, even voordat de zon opkomt, wordt er gedanst. Daarna is er warme chocolademelk
L'Escala, Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 (L'Escala, in 2010 hoofdstad van de sardana). In het logo is alles van L'Escala terug te vinden: de zee, het strand, de ansjovis en de omhoog geheven armen van dansende sardanistas.

L'Escala heeft een grote betrokkenheid bij de sardana, al vele jaren. Naast veel culturele activiteiten rond de sardana is dat ook te merken aan de aandacht die de sardana krijgt in het dorpsbeeld.  De laatste aanwinst is te vinden aan het begin van de Passeig LLuís Albert. Zie monumenten
Plaça de Pequín. Op het kleine lommerrijke pleintje Plaça de Pequín wordt hier voor de 38e keer afgedanst ter afsluiting van de cursus sardana dansen. Enkele volwassenen en een groot aantal kinderen hebben zich ook dit jaar weer bekwaamd in deze dans en helpen zo de traditie van de sardana mede in stand te houden.