L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
Sant Martí d'Empúries
Het stadspoortje en een deel van de stadsmuur rond het middeleeuwse stadje maken duidelijk dat Sant Martí d'Empúries ooit een belangrijke plaats was, maar nu behoort het tot de gemeente L'Escala.
Plaça Major. De bezoekers van de terrasjes op dit gezellige plein zullen er niet bij stilstaan, maar onder hun voeten ligt de oudste geschiedenis van de Empordà begraven. De eerste mensen in deze streek vestigden zich in de 6e eeuw voor Chr. op deze rots, die toen nog rondom in zee lag. Die bewoning heeft niet zo lang geduurd want de natuurlijke haven slibde dicht en de bewoners trokken naar het nabijgelegen Empúries (). In de vroege middeleeuwen kwam het leven hier opnieuw tot bloei en het ommuurde Sant Martí d'Empúries werd zelfs enige tijd het bestuurscentrum van de regio totdat Castelló d'Empúries in 1064 deze functie overnam. De muren in de huidige vorm en ook het kerkje van het schilderachtige plaatsje zijn restanten van begin 16e eeuw. Het dorpje kwam opnieuw tot verval. In de 20e eeuw was het grootste deel van de huizen verandert in een ruïne. Sant Martí werd echter grotendeels gerestaureerd en de middeleeuwse sfeer is er weer terug, maar in de zomermaanden is het vooral de gezelligheid, met name op dit plein, dat dan de aantrekkingskracht vormt voor de vele bezoekers. Het wemelt er dan van de mensen, zowel 's middags als 's avonds, vanaf mei tot in oktober.
Església de Sant Martí. De laatgotische kerk, die dateert uit het begin van 16e eeuw, is gebouwd op de resten van een pre-romaanse basiliek die gewijd was aan Sant Martí. Plaats voor cultuur is er ook in Sant Martí, regelmatig vinden er in de sfeervolle kerk concerten plaats en terwijl buiten het rumoer op het plein onverminderd doorgaat klinkt binnen de mooiste muziek.
Met een helder 'ting-tong' melden de klokken dat er wéér een kwartier voorbij is, een, twee, drie of vier keer, afhankelijk van hoe ver het uur gevorderd is. En elk heel uur wordt dat feit gemarkeerd met een zware klok. Een minuut later voor de zekerheid nog maar een keer!
Aan de voorgevel van de Sant Martí is goed te zien wat het effect van winderosie kan zijn. Gedurende enkele eeuwen heeft de tramontana met het zand van het noordelijk gelegen strand de kerk gezandstraald, met als gevolg dat de ornamenten rond de deur zo goed als verdwenen zijn.
Het dorp telt slechts een zestal steegjes. Proef even de sfeer van vervlogen tijden, want terwijl drukte overheerst op het Plaça Mayor, heerst de rust in de middeleeuwse steegjes.
Casa Forestal. Het modernistische gebouw naast de kerk huisvest een museum gewijd aan de Empordà-streek.
Camí Forestal
Camí Forestal. Sant Martí is te bereiken via een wandelpad door duinen en pijnboombossen en langs stranden en de opgravingen van Empúries. Het pad begint bij het monument voor de Olympische spelen bij de noordelijke uitgang van de oude dorpskern.
Uitzicht vanaf Sant Martí
Mirador, uitzicht over de zee. Hoog op een rotspunt aan de zee gelegen biedt Sant Martí een prachtige blik op de kustlijn rond L'Escala. De gehele Golf de Roses vanaf Cap de Norfeu tot Montgó is vanuit Sant Martí te overzien.