L'Escala Costa Brava....
...L'Empordà, de Grieken plantten er Spanje's eerste wijnstokken...
Ventalló
L'Església de Sant Miquel. De massieve kerk die dateert uit de 17e eeuw heeft een gotische bouwstijl en barokke gebeeldhouwde decoraties. In den brede en hoge frontgevel bevinden zich over de volle breedte vijf vensters waarin de klokken zijn opgehangen.
Carrer de L'Església, een van de straatjes in het dorp.
►Op het plein naast de kerk, Plaça la Font staat een fontein die het jaartal 1830 vermeldt, nauwelijks meer te lezen door erosie van al het het water dat eroverheen is gevloeid.
Halverwege de weg van L'Escala naar de A7 ligt Ventalló, een boerendorp met een onverwacht aardige en sfeervolle dorpskern met een groot aantal huizen uit de 16e - 18e eeuw, waarvan er veel gerestaureerd zijn. Een aantal huizen hebben mooie loggia's.
Detail boven de zijingang van de kerk met een afbeelding van de Aartsengel Michael (Sant Miquel) met een lans als "drakendoder"en tegelijk met een weegschaal als "hemelpoortwachter". Langs de dakranden zijn alle pannen bezet door zwaluwen.
◄ Pleintje met restaurantje
Masia, een Catalaanse boerderij zoals er nog vele te zien zijn in deze streek, vaak wel met een andere bestemming.
Jaren leefde het dorpje met name van de olijf- en de wijngaarden in de omgeving. Deze cultuur heeft in de loop der tijd deels plaats moeten maken voor de fruitteelt en ook veeteelt.

Eens per jaar staat het anders zo stille dorp Ventalló in het centrum van de belangstelling. Dat is begin oktober, tijdens de jaarmarkt van de olijfolie, de Fira de l'Oli. De bezoekers komen van heinde en verre naar het dorp, waar de lokale producenten hun waar laten proeven en verkopen. Daarbij geven ze graag uitleg over hun "extra virgen" van olijfbomen van wel 400 jaar oud en het speciale aroma van het lokale arbequina-ras, de belangrijkste olijvensoort in Catalonië.

De markt staat weliswaar in het teken van de olijfolie, maar dat is niet (meer) de hoofdmoot. Naast de kramen van de olijfoliebedrijven van ondermeer Sala Miquel, Can Pous, El Trull de Ventalló en Serraferran staan er kramen van de producenten van allerlei overheerlijke producten: olijven, wijn, kruiden, worst, kaas, brood, etc. in diverse soorten, alles ambachtelijk. Het hele dorp staat vol met kramen.

En natuurlijk ook in Ventalló, het kan niet uitblijven: sardana!

Meer over olijfolie.